"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

január 03, 2008

...és legvégül

Hát, ennek is el kellett jönnie egyszer. Mikor elindultunk, egyáltalán nem voltunk biztosak benne, végig tudjuk csinálni ezt az utat. Jó fél évvel később, mikor Dél-Amerikába, a harmadik kontinensünkre érkeztünk, már nem voltak kétségeink, de előttünk volt még öt hónap és hat ország, ami akkor még beláthatatlanul soknak tűnt. Aztán szép lassan leperegtek a hetek és a hónapok, fogytak előttünk az országok, gyűltek a fenekünkben a kilométerek. Mexikóban, az utolsó országunkban már minden olyan gyors és egyszerű volt: a rövid időre útitársunkká szegődött otthoni barátaink már a reptéren vártak minket, a velük töltött két pergő, vidám hét gyorsan eltelt. Mikor elrepültek, mi is megkezdtük a visszaszámlálást, hiszen alig maradt egy hónapunk hátra… Aztán mire észbe kaptunk, már be is kellett csekkolnunk a Cancunból hazainduló gépre.

Nagy utat jártunk be, és ha az emlékeink összemosódnak is, a számok segítenek felidézni, mivel is töltöttük az elmúlt egy évet:

1 éven, 2 hónapon és 3 napon át, összesen 429 napon keresztül voltunk úton. Ezalatt 3 kontinens, 15 országában jártunk. 50 ezer kilométert repültünk át, és 7
0 ezer kilométert zötykölődtünk végig buszon, vonaton és hajón. Ha az egyenlítő mentén tesszük meg ezt a távolságot, pont háromszor kerültük volna meg a földet… :) Az úton 42500 képkockát csattintottunk el, ebből 8630-at meg is osztottunk veletek a neten, amelyek jól aláfestették azt a 225 blogbejegyzést, amikben az élményeinket írtuk meg.


GT útvonal kicsi w

Elképesztően hosszúnak tűnt az út, de csak azért, mert hihetetlenül eseménydús és változatos volt. Feszített tempóban, szinte soha meg nem állva szívtuk magunkba a világ számtalan csodáját. Pihenés nem nagyon szerepelt abban az életformában, amit erre a 14 hónapra a magunkévá tettünk. De nem tudtunk elfáradni, mert napról-napra újabb élmények adtak energiát az út folytatásához .

Sokan kérdeztétek, milyen érzés újra hazajönni, nem maradnánk-e, és folytatnánk inkább az utat, ha lenne rá módunk. A hazajövetel sosem volt kérdéses számunkra, már nagyon hiányoztak a szeretteink, és nem akartunk még egy karácsonyt nélkülük eltölteni. Egy huzamban ennyi idő elég volt, de ha lenne rá alkalmunk, természetesen tovább utaznánk, hiszen ennél tartalmasabb és kielégítőbb életet nehezen tudnánk elképzelni.

Unatkozni nem fogunk itthon sem, új kihívások várnak minket: legfőképpen ki kell találnunk, mihez kezdjünk az életünkkel, mivel akarjuk a továbbiakban megkeresni a betevőt. Szeretnénk remélni, hogy az út maradandó változást okozott bennünk, és azt kívánjuk, hogy meg tudjunk őrizni ebből valamennyit a mindennapi élet zűrzavarában is. Ezt tekintjük a legfontosabb feladatunknak a közeljövőre…

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

A következô körre én is megyek! :o)

Moncs írta...

Ez nem is kérdés! Várunk szeretettel!! :))

Andi írta...

Sziasztok!

Most találtam rá a blogra, hasznos olvasmánynak igérkezik az elkövetkező hetekre.
Épp egy hosszabb Dél-Amerika utat tervezek és talán tudnátok segíteni pár infóval. Természetesen végigolvasom majd a blogot, de sokat segítene, ha adnátok egy emailcímet, ahol tovább kérdezősködhetek.
Köszi előre is,
Andi

Névtelen írta...

hali!

először is gratulálok! nagyon bátrak vagytok, hogy belevágtatok! irigykedünk mint a fene, de azért azt is látom, hogy nehéz lehetett a rengeteg gyönyörűség mellett.

másodszor jön a tratdicionális magyar zsebbe-nyúlkálás. gondolom mindenki ezt kérdezi (bár lehet, hogy más nem ilyen pofátlan...); de hogy lehet anyagilag megoldani egy ilyen utat?? max úgy tudnám megoldani, hogy eladom a lakásom... gondolom ti nem ezt tettétek. néhány tipp nagyon jól jönne, mert már nálunk is felmerült ugyanez a kérdés (G.! De jó lenne elmenni egy világ-körüli útra), majd a "de miből" kérdésnél el is akadtunk... szóval néhány tipp és trükk nagyon jól jönne.
kisegítetek? (most hogy ennyire ráértek :)

előre is köszi, és még egyszer. isten hozott itthon!!

nelli

Unknown írta...

Helló Nelli,


Összeget most nem is mondanék, mert a dollár és a forint árfolyamváltozása, és az üzemanyagárak hullámzása miatt ez ma már biztosan máshogy nézne ki. Az viszont jó közelítés lehet, hogy akkor egy új Suzuki Swift árába fájt az út fejenként. Nem kevés, de ha egy utazási irodában kínált 2 hetes thaiföldi nyaralás árával hasonlítod össze, akkor kifejezetten baráti. (2 hét vs. 14 hónap)

Szerintem egy ilyen, vagy valamivel rövidebb út megcsinálása - ha van némi háttered és középosztálybeli szinten élsz otthon -, csak prioritás kérdése. Hogy mit tartasz fontosnak, hogy miért vagy hajlandó áldozatot hozni. A mi esetünkben adottak voltak dolgok: nem volt lakás vagy autókölcsönünk, ami elvitte volna a pénzünket, és akkoriban még volt jó állásunk is. De még ezek mellett is évekig gyűjtöttünk, és minimális pénzből éltünk otthon. Később az úton is nagyon sok kellemetlenséget vállaltunk azért, hogy minél kevesebbet költsünk - egyedül éhezni nem voltunk hajlandók... Szóval megcsináltuk, de amikor megjöttünk, képletesen és szó szerint is kilógott a seggünk a gatyából. Arról még mindig fogalmunk sincs, hogy mikor fogjuk úgy érezni, hogy újra egyenesbe kerültünk anyagilag. Erre próbáltam utalni, amikor az áldozatról beszéltem.

Nagyon extra trükkök nincsenek. Az otthon megszokott „nyaralás” színvonal viszont nem hozható ki ennyiből, komolyan le kell adni az igényekből.

A legfontosabb „trükkök”:
1. Világkörüli repjegyet kell venni, a legtöbb légitársaság-szövetség kínál ilyet. Ez viszonylag rugalmas és mivel jegycsomagról van szó, olcsóbb is, mint a normál jegyárak. Az oda út a legdrágább, az ottlét már kifejezetten olcsó tud lenni.

2. A legolcsóbb szállásokon kell lakni, és az utcán vagy a legolcsóbb kifőzdékben kell enni, mint a helyiek. Ez nem feltétlenül jelent csótányokat meg vérhast :), legtöbbször normális értéket kapsz a pénzedért. Persze kicsit lejjebb kell adni az európai igényszintből, elvégre a harmadik világban van az ember! :)

3. A helyi közlekedés általában elég olcsó, de még itt is lehet spórolni, ha hajlandó vagy kényelmetlenül utazni.

+1 (ez ránk különösen vonatkozik): Ausztráliát, Új Zélandot és az Egyesült Államokat ki kell hagyni, mert összehasonlítva a világ fejlődő felével, elképesztően drága az ottlét (kb. 4x-5x annyi) Ha mi ezt betartottuk volna, akkor egy használt Daewoo Matiz árából kihoztuk volna az utat, hihi. :)

A Lonely Planet és más "hátizsákos" útikönyvek tartalmazzák a legolcsóbb szállások listáját, a helyi menetrendeket, az adott város térképét. Ezzel már megfelelően képbe tud kerülni az ember, az utolsó két pont kipipálható.

Nyugaton az ottani fizetések mellett egy ilyen út összegályázása egyáltalán nem lehetetlen, rengeteg fiatal csinál(t) hasonlót, a year-off szinte általánosnak tekinthető. Itthon még az van a fejekben, hogy az utazás drága, ami egy bizonyos szintig igaz, de a fentiek alapján azért megvalósítható.

Sok sikert, remélem nektek is összejön valami!


Üdv
Ákos

Névtelen írta...

Kedves Ákos!

Szánom bánom, hogy csak most válaszolok (és a lelkifurdalást csak erősíti a te egy évvel ezelőtt gyors válaszod)!
Sokat gondolkodtunk a dolgon az utóbbi időbe, és úgy döntöttünk, hogy mostantól ez áll a prioritási skálánk élén.
Köszi a tippeket. ha realizálódik a dolog, lehet, hogy még megkereslek konkrét tippekkel.
Nelli

ui: hogy sikerült a "visszailleszkedés" (most hogy már eltelt egy év biztos levontátok a konzekvenciákat)?

Unknown írta...

Szia Nelli,

tudom én, hogy nem egyik percről a másikra dönt az ember ilyesmiben. Hajrá, csak drukkolni tudok, hogy összejöjjön!

Hehe, tulajdonképpen 2 éve is megvan már, hogy hazajöttünk... A tanulság? Sokkal jobban bízunk magunkban, a sorsban, és úgy érezzük, nyitva előttünk a világ. Nem kergetjük annyira az anyagi jólétet, mióta láttuk milyen kevés elég. (Most éppen videójátékokat tesztelünk Madridban: egyetlen szobát bérlünk, de gyönyörű helyen lakunk, a fizuból megélünk - ez most elég.)

Talán a legnagyobb tanulság, hogy merj lépni, és ne félj a következményektől. Igazából mi bajod lehet? :)

Ákos

Unknown írta...

Szia Andi,

ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok, teljesen elsodorta a bejegyzésedet az élet, most láttam csak, hogy nyitva maradt ez a szál. Az e-mailcímet a blogra nem írom fel, mert elárasztanak a spamek, de ha aktuális még az utatok, írj, és keresünk módot a közvetlenebb kommunikációra.

Ákos

nennial írta...

Szia Ákos,

úgy tűnik, mégiscsak lesz valami a dolgoból. Az elhatározás legalábbis már megszületett. Jövő év végén szeretnénk elszabadulni. Persze (?) nem tervezünk olyan hosszú utat, mint ti (olyan fél évesre gondoltunk), de most már jól jönne néhány konkrét gyakorlati tanács is a tervezéssel kapcsolatban.
Valamilyen módon fel tudnánk esetleg venni a kapcsolatot? Hatalmas segítség lenne.
Köszi: N.

Unknown írta...

Helló Nelli!

Könnyű lesz, mert már itthon vagyunk, most épp Budán lakunk, aztán majd egy kicsivel kijjebb költözünk, de biztosan a fővárosban fogok dolgozni. A személyes találkozó a köv. hetekben necces, mert éppen házfelújítunk, de gtalkon, msn-en elérsz. A címem mindkettőhöz mikola.akos [kukac] gmail.com

üdv
Ákos

Névtelen írta...

Ezer Köszönet. A hetekben keresni foglak :)
N.

Névtelen írta...

If some one desires expert view regarding running a blog afterward i propose him/her
to go to see this website, Keep up the good work.

http://peanut.chestercraft.com/Peanut/groups/croatia-charter-enjoy-the-holiday-trip-a-person/
Here is my website :: surathani

Névtelen írta...

Hola! I've been following your site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the good job!
http://www.whatisinapressrelease.com/Just-Want-To-Croatia-Charter.htm
My website - opry

Névtelen írta...

Thanks for finally talking about > "...�s legv�g�l" < Loved it!
http://www.cloudmirror.info/index.php?do=/blog/8554/yacht-charter-croatia-and-a-holiday-in-greece-embarking-in-somewhere-warm-b/
My web site: watermelon

Névtelen írta...

I just like the helpful info you supply for your articles. I'll bookmark your blog and test again here frequently. I am relatively certain I will be informed lots of new stuff right right here! Best of luck for the next! http://www.106racepark.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=BenitoAdolph
Also visit my website :: loliath

Névtelen írta...

I have been browsing online more than 4 hours today,
yet I never found any interesting article like yours.
It's pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.
http://tkjabdkbks.wall.fm/blogs/post/99
Feel free to visit my homepage :: polynomials

Névtelen írta...

Wonderful, what a website it is! This webpage provides useful information to us, keep it up.

http://blackwidowmag.com/ShirleyLas
My web blog motoryachtcharter kroatien

Névtelen írta...

Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared
to be at the net the simplest factor to have in mind of.
I say to you, I definitely get irked even as folks consider worries that
they plainly don't know about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be again to get more. Thanks
My web blog : vidacup review

Névtelen írta...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
on the video to make your point. You clearly know what
youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could
be giving us something informative to read?
http://www.youthfuldaze.com/motion/read_blog/4536/a-popular-way-to-get-more-instagram-followers-investing-in-him-or-her
My web page : longstitch