"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

május 20, 2007

Háztűznézőben

Az ausztrál életforma két végletét sikerült kicsit közelebbről megszemlélnünk egyetlen röpke héten belül. A felső végletet Noosa felső kategóriás lakónegyedei képviselik: a tengerből kihasított, vagy a szárazföldön kialakított öblöket oly módon töltik fel, hogy kis a mesterséges utcák és lagúnák egymást váltogassák. A vízparton gyönyörű házak sorakoznak, előttük a tökéletesre manikűrözött, megtervezett előkert. Szinte minden ház mögött ott parkol egy kis motorcsónak és/vagy egy kajak. Irigylem a reggeli dilemmát: futni menjek vagy evezni? ;) Majd’ két órás sétát követően abban maradtunk Monccsal, hogy tudnánk itt élni. Sőt a hely az első ötben van a listán…

noosaville070520_120917_W800i070520_115711_W800i

A másik végletet talán a lakókocsik képviselik. Azt már tapasztaltuk a hosszú út során, hogy az ausztrálok imádnak kempingezni, és ennek meg is adják a módját: italtartós kempingszékek, teázó/ebédlőasztalok, előtető, néha egy tucat horgászbot hajóval… És ami a legfontosabb, egy lakókocsi. Kicsi, nagy, áramvonalas, szögletes – sokfélét láttunk, de csak kívülről. Aztán Graftonban bementünk egy kereskedőhöz, és végignéztük a teljes kínálatot. Hát mit mondjak, arra azért nem számítottunk, hogy a legnagyobbakban komplett kis lakásokat találunk nappalival, hálóval, két tévével, pöpec kis konyhával, fürdővel. A kisebbek csak egyszobásak voltak, de a háló és a konyha rész mindegyikben megvolt.

070528_113250_W800i

Leginkább az idősebbek járnak ezekkel, gondolom ők jobban igénylik a kényelmet, meg idejük is jobban van utazgatni. Viktor a megmondhatója, mennyire nem elég az a 4 hét szabi egy átlagausztrálnak. A lakókocsik nem olcsók, de a lakásárakkal összehasonlítva semmibe sem kerülnek, talán ezért is van, hogy sokan ilyen lakókocsiparkokban élnek, onnan járnak dolgozni, amíg - szerencsés esetben - a lakás kiadva pénzt hoz. Azért ezeket is beszavaztuk a top 5-be... :)

Nincsenek megjegyzések: