"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

január 21, 2007

Hue

Hue elsore nem nyugozott le bennunket. A citadella egy nagy szogletes betontomb, es a kiralyi varos (Imperial Enclosure, egy 6m magas fallal korulzart terulet) is eleg uresnek es jellegtelennek tunt. Egyedul az olvasoszoba nyugozott le a palota udvaraban, szepen megmaradt epuletevel, de meg szebb sziklakertjevel es tavaval.

DSC_0745

Masnap a messzebb fekvo latvanyossagokat vettuk celba. Szabalytalansaga miatt ova intettek tole, hogy harman utazzunk egy robogon (es bar a helyiek eloszeretettel teszik ezt, minket rogton kivettek volna a rendorok), ezert ki kellett talalnunk, hogy ki vezesse a harmadik robit. Bar mindenki vezetett mar motort, azert a vietnami forgalomban valo reszvetelhez kell egy kis gyakorlat (meg egy kis szuicid hajlam). Csak percek kellettek hozza, hogy kitalaljuk a legkezenfelvobb megoldast, miszerint a harmadik motort soforostul kell kibereljuk.

Vietnamban nem kell gyalogolnod, ha nem akarsz: minden ot meteren megkerdezi valaki, nem kell-e moto (motoros taxi - a leggyorsabb modja a haladasnak), cyclo (e: sziklo, tricikli - lassabb, de latvanyosabb), tuk-tuk vagy taxi.

DSC_0834

Szerencsenk volt a soforunkkel, mert amellett, hogy a kulvaros egyik eldugott pontjan leledzo regi japan fedett gyaloghidhoz is elvitt minket, amit a turista egyedul nehezen talalna meg, meg egy csendes kis kolostort is megmutatott, ami aztan a nap fenypontjanak bizonyult. A kolostor szepen gondozott parkjaban, a fak kozott, vagy a kis to partjan, a mohas kis siremlekek mellett setalva a beke szigeten ereztuk magunkat. Ez a kolostor ad otthont az egyik hires buddhista szerzetesnek, filozofusnak, Thich Nhat Hanh-nak is.

DSC_0926

Az Nguen uralkodocsalad 1802-tol kezdodoen 150 evig volt hatalmon. A A csaladbo a leghosszabb ideig uralkodo csaszar, Tu Duc sirjahoz latogattunk el. A csaszarok mar az eledtukben elkezdtek epiteni a mauzoleumukat, ami a lakhelyuk is volt egyben. Siremlekrol leven szo, a soron kovetkezo uralkodo rmindig uj palotat (siremleket) epittetett maganak, nem pedig az elodjeet hasznalta.

DSC_1030

A siremlek tulajdonkeppen egy nagyon szepen megepitett park, amiben harmonikus elrendezesben lakoepuletek, kis templomok, valamint a csaszar es a felesege siremleke talalhatok. Az egyik leglatvanyosabb a to fole nyulo kis pavilon, ahol a csaszar agyasai tarsasagaban verseket irt ill. idezett.

Mivel szoritott az ido, a kepek alapjan ugy dontottunk, hogy a tobbi kiralysir semmivel sem nyujtana tobbet az elsonel, ezert az utolso latvanyossag, a Thien Mu Pagoda fele vettuk az iranyt. Sajnos a pagodat eppen restauraltak, emiatt csak az eloteret, es a hires - Vietnam egyik jelkepeve valt - nyolcszogletu tornyat tudtuk megnezni.

DSC_1036

A masodik napra Hue bebizonyitotta, hogy melto a hirnevere, es erdemes volt itt megallnunk!

Nincsenek megjegyzések: