"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

január 12, 2007

Sapa - Tura?

A szombati piac szines forgatagan tul a kornyezo taj szepsege is nagyban hozzajarul a varos nepszerusegehez. Kodbe veszo, csucsnelkuli magas hegyek es a bambuszerdoktol elhoditott, rizsfoldektol hullamzo volgyek egyuttese alkotja a jellegzetes eszak-vietnami tajkepet. Turazasra csabito egyveleg! :)

Rajottek mar erre a helyiek is, uton-utfelen kinalgatjak az egy illetve tobb napos turakat a hotelekben, ettermekben. Egy egy napos turara mi is vevok voltunk. Mar a megerkezesunk napjan kaptunk egy kis izelitot a videk szepsegebol, amikor is elsetaltunk a varostol 3 km-re (es millionyi lepcsonyire...) talalhato Cat Cat nevu kis faluba. A latottakon felbatorodva masnapra turavezetot bereltunk, hogy a segitsegevel fedezzuk fel a varos alatt elterulo hatalmas volgyet. Meglepetesunkre a vezetonk egy nepviseletbe oltozott 21 eves fiatal lany volt, aki a fekete hmong torzsbe tartozik, es bar soha nem jart iskolaba, folyekonyan beszel angolul.

Vasarolt turank egy meglehetosen nepszeru osvenyen vezetett korbe. Hol a turistakat, hol pedig az oket kisergeto, kezmuves portekajukat eladni szandekozo "oslakosokat" kerulgettuk. De valahogy ezt most egyaltalan nem ereztuk terhesnek. Oriasi elvezettel legeltettuk szemeinket a kulonbozo torzsek nemzettsegeinek e nagy szamu felhozatalan, a szinpompas, kezzel festett es himzett nepviseleteken, a szeliden mosolygo arcokon. Hamar belattuk, kar eroltetni: a mai nap inkabb a szemet kenyezteto bameszkodasrol, es nem pedig a testet acelosito turazasrol fog szolni. E felismerest kovetoen mar nem is nagyon akartunk ellenallni a vasarlasra csabito kedves unszolasnak. Sapai tartozkodasunk lassan igazi nagybevasarlo jelleget kezdett olteni... :)

Azert persze nem csak haszontalan vasarolgatassal mulattuk az idot a rizsfoldek kozott. Nehany igen fontos ismeretre is sikerult szert tennunk.

Peldaul:
Ha a turaosvenyen egyszer csak megallsz es erre a nehany meterrel arrebb zajlo - utolag akar koeltakaritasnak is tunheto - munkalatok helyszinerol egy helyi ferfi odasiet hozzad, majd kedvesen mosolyogva csak azt ismetelgeti "you go there, I work here" ("te arra mesz, en erre dolgozom"), akkor e nyilvanvalo igazsagon tul erdemes rejtett ertelmet is keresni a szavai mogott. Ugyanis a maga modjan talan eppen azt akarja kozolni, hogy "Ne allj meg itt, mert veszelyes! Epitjuk az utat es nehany meterrel arrebb perceken belul egy dinamit fog robbanni a hegy oldalaban...!"

Ezen bolcsesseg hijan, persze nem is nagyon tortuk magunkat, hogy megertsuk az amugy igen szimpatikus fiatalember mondandojat. Csak a szokasos "ok, thank you"-t ismetelgettuk mosolyogva. Komotosan lattam hozza a feleslegesse valo pulcsim levetelehez es kozben vegigneztem, ahogy az addig szorosan a sarkunkban loholo siserehad hirtelen riadt arccal eloreszalad. Aztan tisztes tavolsagbol meghallottuk a turavezetonk kiabalasat is. A tavolsag miatt nem ertettuk mit mond, igy tovabbra sem moccantunk. Egy helyben alldogalva talalgattuk egymas kozott az elkapott szofoszlanyok jelenteset. Vezetonk nem adta fel, ujra es ujra elharsogta a meg mindig erthetettlen szavakat. Ertetlenul raztuk a fejunket. Ugyan mar, mi lehet olyan surgos a vilagnak ebben a bekes szegleteben? Elobb meg szepen osszehajtogattam es elcsomagoltam a puloveremet a hatizsakomba, es csak azutan indultunk el kenyelmesen a tobbiek fele. Csak egeszen kozelrol hallva ismertuk fel a szot: "dinamit"!

Benasagunkon nevetgelve talan 30 metert haladhattunk az ellenkezo iranyba, amikor mar hallottuk is a robbanast a hatunk mogott. Robaja hosszan visszangzott a volgyben.

Nincsenek megjegyzések: