"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

szeptember 29, 2007

Kolumbiai érdekességek

Házszámozás


Szinte az első dolog, amivel az ember szembesül, ha Kolumbiába utazik, az az utcák elnevezése és a házszámozás. Mindkettő kicsit szokatlan az európai szemnek, de ha megérti az ember, hamar kiderül, hogy ez az egyik legpontosabb és legátláthatóbb címzési rendszer a világon.
Az egész az utcanevekkel kezdődik: az észak-déli irányú utcákat Carrerának nevezik, a kelet-nyugati irányúakat Callénak. Az átlós irányban fekvő utcák már egy kicsit bonyolítják a helyzetet: Diagonalénak hívják őket, ha inkább kelet-nyugati irányúak, és Transversalénak, ha inkább észak-déli irányúak.
A számozással áll össze az egész rendszer logikája. Minden cím egy számsorozatot tartalmaz, amely meghatározza, hogy hol helyezkedik el az épület utcák között. Pl. a Calle 23 No 5-43 azt jelenti, hogy az épület a Calle 23-on van, 43 méterre a Carrera 5-től növekvő irányba, vagyis a Carrera 6 irányába. A Carrera 17 No 31-05-tel jelölt cím a Carrera 17-en van, 5 méterre a Calle 31-től növekvő irányba, vagyis a Calle 32 irányába.

Egy ilyen címzési rendszer mellett szinte nincs is szükség térképre, a címek nagyon könnyen megtalálhatók egy idegen városban is. Így aztán itt mindenkiből lehet taxisofőr! ;)


Chiva

Kolumbia első számú áruszállítási és közlekedési eszköze jó néhány évtizeddel ezelőtt még a színesre festett indiai teherautókra hasonlító buszféle volt – a chiva. A chiva egy teherautó, aminek a karosszériája teljes egészében fából készült, benne fapadokkal, amelyek mindegyike megközelíthető kívülről. A kocsiszekrényt teljes egészét részletekbe menően kifestették, az autó hátuljára egy nagy fő kép került. Külön szakma volt a chiva-festés Kolumbiában, amely kitermelte a maga művészeit is.

A chivák szállítottak mindent, ami befért az utastérbe: utasokat, árut, állatokat. Ha az utastér már megtelt, akkor a tetőn folytatták a pakolást és az utasok ültetését. Mára a chivákat jórészt kiszorították a buszok és a kamionok, de a vidéki piacok közelében még látni belőlük néhányat, ahogy utasokra várnak, majd megpakolva elindulnak a rázós földutakon az eldugott kis települések irányába. Manapság a chivák a felkapottabb helyeken, mint pl. Cartagenában, egyfajta szórakoztató egységként működnek: este városnéző buszként szállítják a turistákat. A megfelelő hangulatról az út alatt felszolgált ingyen ital és a helyi zenét játszó zenekar gondoskodik. :)Golyóálló öltözet Bogotából

Bogotában a Calle 70-en található az a különleges ruhabolt, ahol golyóálló bőrkabátot és bőrmellényt, késszúrásnak ellenálló inget, aknabiztos bakancsot, repeszeknek ellenálló takarót lehet kapni. Miguel Caballero 13 éve nyitotta meg a boltját 10 dollárnyi tőkével és egyetlen bőrkabáttal. Mára boltjai vannak Mexikóvárosban, Caracasban, Quitóban és Madridban, az éves forgalma meghaladja a 3 millió dollárt.

Caballero termékei nem olcsók, 200 és 2000 dollár között mozognak az árak, de azok, akik úgy érzik szükségük van az efféle ruházatra, örömmel fizetnek ennyit. A Bogotában székelő amerikai diplomaták például több mint egy tucat ilyen ruhát vásároltak már. A hazai helyzet rendeződése nem tett jót az eladásoknak, de Mexikóvárostól Bagdadig a külföldi kliensek körében egyre népszerűbbek ezek az öltözetek. Caballero vevői voltak Hugo Chavez venezuelai elnök, Álvaro Uriben kolumbiai elnök vagy éppen Spanyolország hercege.

Caballero büszke arra a marketingfogására, hogy minden új alkalmazottjával felveteti az egyik termékét, és rálő egy pisztollyal.
http://www.miguelcaballero.com/

Forrás: Lonely Planet Colombia

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az igen, jó kis állásinterjúk lehetnek ezek a lövöldözôsek.
És akivel elégedetlen, ki kéne rugni, ugyanúgy rálôhet, csak mellény nélkül? :o)

Névtelen írta...

A smaragd románcában kellett a lánynak Cartahenába menni az elrabolt testvére után, hogy átadja a térképet, ami a smaragdhoz vezet.
Aztán rossz buszra szállt, az felborult, és a McDöglesz vitte dzsippen nagy golyózápor közepette. :o)

Névtelen írta...

Idôrendi sorrendben olvastam, azért írtam az elôzôt, de aztán látom emlékeztetek a filmre ti is. :o)