"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

szeptember 09, 2007

Trujillo és Chan Chan

A sport után újra a kultúra következett, a Cordiellák után tovább utaztunk északnak Trujillóba. Ez a szép kisváros gyönyörű színes házakkal büszkélkedhet, és itt is meglátogattunk néhány szép állapotban lévő udvarházat. Ám megállónk igazi célja az egykori Chimor birodalom központjának, Chan Channak a meglátogatása volt.

Az itt élő chimuk a 13. és a 15. sz között gazdag birodalmat hoztak létre. Az istenkirálynak tartott alapító uralkodó és leszámozottai tíz generáción át mind egy-egy külön város méretű palotát és kincstárat építettek maguknak, amely haláluk után azután a mauzóleumukként szolgált. A város-paloták mind ugyanazt a formát követik: a 8 méter magas, vályogtéglákból épített négyszög alakú falak labirintusszerű folyosókat fognak körbe. Legbelül az uralkodó élettere, raktárak és vallási helyszínek kaptak helyet. A köznép a falakon kívül apró nádkunyhókban lakott.

Az alapítót követő kilenc uralkodó kilenc közel azonos várost építetett. Mindegyik kb. 400x600m-es területen feküdt. A teljes város fénykorában kb. 50 000 lakosnak adott otthont, ami a kontinens legnagyobb településének számított. A falakat vízi szimbólumok (pelikánok, halak, rákok, halmotívumok) díszítik, amelyek az egyik fő táplálékforrás, a tenger tiszteletét mutatják.

A gazdag Chimort az inkák a 1470 környékén igázták le, annak vagyonát és a szakemberei nagy részét Cuscóba vitték. Amikor 65 évvel később a spanyolok Chan Chanba érkeztek, egy részben elhagyott, kihalt várost találtak itt. Mivel a város meg mindig gazdagnak számított, a spanyolok külön bányásztársaságokat hoztak létre, hogy a sírokba temetett kincseket megszerezzék. Nem olyan messze innen pl. az akkori kor legnagyobbjának számító vályogpiramist, a Nap piramisát a az elterelt Moche folyó vizével próbálták elmosni, hogy a benne levő kincseket megszerezzék. Az így „kitermelt” arany és ezüst műtárgyakat rudakba olvasztva Spanyolországba szállították.

Amit a spanyolok és a kincsvadászok meghagytak, azt a természet rombolta le. Az El Niño, ez Csendes-óceán északkeleti felén 3-8 évente kialakuló légköri jelenség kiadós esőzéseket és áradást hoz Peru - amúgy sivatagos - északi partjaira. Az El Niño elmosta a vályogfalak nagy részét, emiatt kell képzelőerő a város egykori fényének megidézéséhez. A paloták közül a egyet, a Tschudi épületegyüttest állították vissza az eredetihez hasonló állapotba, a többinek csak a romjait veheted alapul az egykori hatalmas város lenyűgöző méreteinek felbecsüléséhez.

A Chan Chan múzeum kertjében láttunk néhányat az itt honos kopasz kutyák közül. Enne a fajtának magasabb a testhőmérséklete, mint a fajtársainak, ezért régen ágymelegítőnek vagy ízületi gyulladásban szenvedő betegek gyógyítására használták őket. :)

Klikk: Trujillo Képtár Térkép
Chan Chan Képtár

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ide nagyon el szerettem volna menni, csak kevés volt a 3 hét.
Mennyit voltatok Peruban?

Unknown írta...

4 es fel hetet osszesen