"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

február 10, 2007

Kambodzsa szubjektiv

Kambodzsarol mar otthon ellentmondasos velemenyeket hallottunk. Egyesek szerint honapokat el lehet itt tolteni kenyelmesen, masok szerint meg az angkori romokon kivul mast nem erdemes megnezni az orszagban.

Mindig azon igyekszunk, hogy a hallottak vagy az olvasottak minel kisebb mertekben befolyasoljanak a velemenyalkotasban egy uj orszag felfedezesekor - itt sem volt ez maskent. Viszont idaig ha megerkeztunk egy uj orszagba, 2-3 nap alatt kialakult rola bennunk egy markans benyomas, tudtuk hova tenni. De Kambo mas. Valahogy nem eleg jellegzetes, sokmindenre emlekeztet: kicsit India, kicsit Burma, kicsit Eruropa... :( Nem is tudtuk igazan eldonteni, hogy tetszik-e vagy sem... vagyis inkabb nem, mint igen. :(

Ellentmondasos az orszag, foleg a fovaros. Az orszag szegeny, a voros khmerek a folddel tettek egyenlove az ipart es a mezogazdasagot, es nem csak az anyagi javakat, hanem a tanult, hozzaerto emberekett is szinte mind elpusztitva. A Khmer Rouge uralmat 1979-ben dontottek meg, azota a demokracia tobb-kevesebb botlassal, de mukodik, az orszag kezd talpraallni. Az atlagkereset most havi 50-150 dollar kozott van, de megis az uzletek es ettermek kozott meglepoen sok kimondottan puccosnak mondhato. Ez leginkabb a fovarosra igaz, ahol olyan csili-vili auto-, butor- es hifiszalonokat lattunk, amilyeneket meg otthon is alig! Szemmel lathatoan kitermelodott egy nagyon gazdag reteg is, akiket ezek az uzletek szolgalnak ki. Az egesz tersegben itt vannak egyedul az otthon megszokott szepen kivilagitott, az adott cegre jellemzo szinvilagu, igenyes benzinkutak (igaz, vannak Thaifoldon is szep kutak, de ilyen puccos azert keves). Mintha csak otthon lennenk, rogton egy kis honvagyam lett: megkivantam egy jo kis benzinkutas, automatas capucchinot! :) A harom varos, amit lattunk (Phnom Penh, a fovaros, Siem Reap, a szalloda es etteremvaros, es Battambang, az orszag masodik legnagyobb varosa - minket egy almos kisvarosra emlekeztetett) mindennek mondhato, csak sarmosnak nem.

DSC02089

Kisert a mult

De azert akad, ami az orszag mellett szol: termeszetesen az angkori templomegyuttes (Safiek igy teltjei itt olvashatok) vagy Siem Reaptol kb. 20 kilometerre, egy aradasos teruleten fekvo, varazsatos hangulatu colopfalu. De azt hiszem ez meg keves volt ahhoz, hogy az orszag a tobbsegunk szivebe lopja magat, bar teny, hogy nem volt idonk bejarni az orszag tobbi reszet.

Ja, ne feledjuk az embereket, akik itt is kedvesek, egyedul a szegenyseg miatt nyomulosabbak egy leheletnyit - de egyaltalan nem zavaro mertekben. Moncs beszelgetett egy motosoforrel, aki arrol panaszkodott, milyen nehez meg mindig itt boldogulni. Elmondta, hogy 13 evig elt kint Thaifoldon, beszel angolul (tenyleg, nagyon jol!), franciaul, thai-ul, van egy egeszsegugyi asszisztensi vegzettsege, de nem tud a szakmajaban elhelyezkedni, mert nem tudja eloteremteni a beugrashoz(!) szukseges osszeget.

Harc a kuncsaftokert

Ha van idonk jobban megismerni egymast, talan szerelem lesz belole, de most csak a bemutatkozasig jutottunk. Az biztos, az ara meglehetosen vonakodva fedi fel bajait! :))

Nincsenek megjegyzések: