"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

február 19, 2007

Hurra, nyaralunk!

Ko Surinrol eloszor Dave-tol az arizonai vizibiologustol hallottunk, amikor egyutt turaztunk ket napig a Kao Sok Nemzeti Parkban. A kis sziget korul talalhatok Thaifold legjobb snorkel- es merulohelyei. Sajnos mert 60 km-re van a szarazfoldtol, minden draga, de ha keszul az ember, elfogadhato aron kihozhato az ott toltott 4-5 nap.

Dave szavai ujra felcsillantottak elottem a remenyt, hogy eljuthatunk a Part cimu filmben latottakhoz legalabb megkozelitoleg hasonlito tengerpartra. Ugyanis mar Laoszban megcsusztunk kicsit, amikor eszaknak indultunk Luang Prabangbol, es ezt a kis kesest csak teteztuk Kamboban, amikor elkanyarodtunk Battabang fele. Korabban ugy gondoltuk, hogy a draga thaifoldi szigeteket kihagyva hozzuk be lemaradasunkat, de aztan Dave lelkes szavai, valamint Kovi es Zsofi malajziai tapasztalatai alapjan megis ugy dontottunk, hogy inkabb majd Malajziabol huzunk.

A Part (The Beach) cimu konyv - egy Alexander Garland nevu figura remek debutalasa -, amely elesszemu betekintest ad a del-kelet azsiai hatizsakos turistak vilagaba, nagy hatassal volt ram, amikor hat eve, ausztraliai csavargasunk soran olvastam. Akkor talalkoztunk eloszor olyan fiatalokkal, akik mar honapok ota uton voltak, bebarangoltak egesz Indiat, Indokinat, es epp Ausztraliaban mulattak az idot. Mar akkor nagyon tetszett az otlet, de csak remeltem, hogy egyszer en is reszese lehetek ennek a kis tarsadalomnak! Most, hogy itt vagyunk, mar tudom, nem bonyolult ez, csak meg kell tenni az elso lepest, aztan minden begyorsul, es a vegen egy repulon talod magad, ami almaid foldjere visz! :)) Amugy a konyvbol keszult filmet egyedul a latvanyert erdemes megnezni, a sztori nagymertekben ki lett herelve, hogy beleferjen a hollywoodi klisekbe.
Mar a Khao Sok NP is nyaralas volt az eddigi tempohoz kepest, hiszen nem kellett napi 4-10 orat utazni, vagy egesz nap a latvanyossagokat jarni, estenkent a kovetkezo napokat elore megtervezni, hanem csak hatra kellett dolni, es elvezni a gyonyoru kornyezetet es a befizetett programot. A Ko Surim NP meg inkabb nyaralas feelingnek igerkezett a satrakkal, a konzervekkel, egyetlen kantin jellegu etteremmel, es persze a vizzel, meg a tropusi kornyezettel.
A Khao Sok Nemzeti Parkbol 2 busszal lehet eljutni a Koraburiba, aminek a nem is olyan kozeli kikotojebol indul reggelente napi egy hajo a szigetre. Az elso buszos jol lehuzott minket, tobb mint a duplajat felszamitva a rendes menetdijnak. Hiaba, trukkosek ezek a thaiok - szoktam mondogatni. A tapasztalatink alapjan a tersegben messze ok a legbatrabbak, amikor a turistak megvamolasarol van szo. Koraburiba erve meg akartuk keresni Tomot, aki Dave szerint a varos legolcsobb szallasat es hajojegyet kinalja. Aztan mielott elindulhattunk volna keresgelni, Tom felesege mar le is csapott rank a busznal. Ot perc mulva ujdonsult hazigazdank mar lelkesen magyarazta az uzlete falara fuggesztett faliterkepnel, mit is kell tudnunk Ko Surinrol.

DSC02303

Aztan kiderult, hogy snorkelcuccok kolcsonzesevel is foglalkozik, es lelkesedese nem csokkent, amikor a maszkokat es a pipakat kezdtuk el probalgatni. "Ha nem jo a felszereles, rossz lesz a nyaralas" - mondta, es eltunt az uzlet hatuljaban a kivalasztott cuccainkkal, majd amikor masfel perc mulva csurom vizes fejjel, es vizes poloban elokerult, ragyogo arccal adta vissza oket: "Rendben vannak!" Hu, micsoda lelkesedes! El voltunk alelva! :)))

DSC02302

Monccsal nem maradt mar semmi bahtunk, sot Macskaektol is kolcsonkertuk minden maradek penzuket, ezert valahol penzt kellett valtanunk, ami vasarnap nem bizonyult konnyu feladatnak ebben a kisvarosban! Azt nagy nehezen kideritettuk, hogy van ket bank, automatakkal, de inkabb dollart szerettunk volna valtani. Penzt valtani viszont senki sem akart a varosban, mindenki a bankok fele mutogatott. Egyedul Tom volt hajlando valtani, de csak olyan arfolyamot tudott ajanlani, hogy inkabb az automatas penzkivet mellett dontottunk. Este nyolcra kideritettuk, hogy egyik ATM-nek sincs kapcsolata a kozponttal, nem tudtak elfogadni a kartyainkat. Addigra viszont Tom is hazament. Az utolso 30 bahtunkon vettunk fel ora internetet es egy furt banant, es azt talagattuk, hogyan fogjuk kifizetni masnap a szallast es a tobbit.

Feszulten vartuk a masnap reggel 7 orai talalkozot a szallasadonkkal, remelve, hogy a kikoltozes, penzvaltas, vasarlas, kikotobe autozas mind bele fog ferni az idobe a 9 oras kompindulasig. Azt talaltuk ki meg kinunkban, hogy rabeszeljuk Tomot, hogy varjuk ki a fel 9-es banknyitast, igy csak egy kisebb osszeget kell nala valtanunk. Tom 20 perces kesessel erkezett, de megkonnyebbulesunkre rogton raallt a bankolasra. Sot, mivel neki ugyis macera ez a penzvaltas, mondta, ad inkabb penzt a vasarlasra! Es ezzel a kezunkbe nyomott egy ezrest. Ez igen! - hummogtunk elismeroen, igaza volt Dave-nek, tenyleg nagyon jo fej ez a srac! :))

A bevasarlas utan, fel kilenc elott valamennyivel vagy egy tucat helyi tarsasagaban vartuk a penzintezet nyitasat. 8:29-kor nyilt is a bank ajtaja - ez igen, de szeretem a pontossagot! Am a kilepo bankalkalmazott ahelyett, hogy a racsot teljesen feltolta es a labtorloket eligazgatta volna, csak bejelentette az ott varakozoknak, hogy nincs aramuk, emiatt csak egy ora mulva tudnak nyitni. Es tenyleg, a bank melletti a helyi ELMU-s emberke egy hosszu ruddal eppen a biztositekot ugyeskedte vissza a trafora. Amikor ez sikerult, a biztositek szalja, mint egy gyertya, szep sarga langgal, ujra elegett... Nnna, ezeknek sem lesz aramuk meg egy darabig. Ellenunk meg az egiek is jol osszeeskudtek, a fenebe! :( Altalaban minden flottul megy, de vannak napok, amikor minden osszejon!

DSC02305

8:45-kor egy masik szerencsetlen utitarsunkkal egyutt meg a penzt valtottuk Tomnal, megadtuk a tartozasunkat, majd beugrottunk a pickupjaba. Muszaly volt egy osszegben valtanunk az ido rovidsege miatt, ez viszont jol osszekavarta a dolgainkat. Addigra mar annyira feszult voilt mindenki, hogy a kocsiban ossze is kaptunk azon, hogyan is kene rendezni a korbetartozasokat. Persze mindenkinek ugyanaz jott ki vegul, csak mas logika menten haladtunk. Safi meg is jegyezte, hogy az egesz kezd egy csaladi nyaralasra emlekeztetni, amikor anyuka es apuka elindul a ket gyerekkel, de mar az elejen osszeveszik mindenki mindenkivel. Ezen jot nevettunk. Tenyleg, nyaralunk! Felszabadultan izlelgettuk a gondolatot: nincs mas dolgunk, mint hatradolni, es elvezni a kovetkezo 5 napot.

Hurra, nyaralunk! :))

Nincsenek megjegyzések: