"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

június 03, 2007

Az ausztrál sofőrök 10 pontja

  1. Az ausztrál autó = nagy autó. A nagy távolságok és a hosszú utazások miatt kell a nagy, kényelmes kasztni. Ha meg az autó után akarsz kötni egy lakókocsit, kell bele egy nagy motor is. *

  2. A normális motor minimum 3 literes. A taxik 4 literesek. 1,6-os motor?! Elindul az egyáltalán? :) *

  3. Ha fiatal vagy, mindenképpen ültesd le a kocsit, tegyél fel peres gumikat, csillogó könnyűfém felnit, nagy hangolt kipufogót! Ha vidéken laksz, akkor ne szedánt, hanem ute-ot vegyél, és azt spécizd! (UTE [ejtsd: jút] = Universal Transport Equipment [általános szállító jármű])

  4. A vadságod a kocsi csinosításával érjen véget! Nincs “ablakot le, könyököt ki, kettesbe be”. Vagizni Ausztráliában nem szokás.

  5. A kocsid mindig legyen tiszta és jól ápolt, ahogy te is! ** Munka után, öltönyben is lehet kocsit mosni a benzinkútnál.

  6. A komoly büntetések miatt annyival menj, amennyivel megengedett: városban 50,0 vagy 60,0 km/h-val, városon kívül 100,0 km/h-val. A pénzsesebbek, és azok, akiknek nem fontos a jogsija, a megengedett sebesség+2-vel is közlekedhetnek! (Na ezért tarthat egy road train előzése 2 percig is… :))

  7. Az előző pont Queenslandben nem igaz. (Ennek okára még nem jöttünk rá.)

  8. Mindig minden jó előre ki van táblázva az utakon, még a fix kamerák is, baj nem érhet! A GPS navigációs programok a fixen telepített piros lámpás és sebességmérő kamerákat is tartalmazzák.

  9. Mindig elég a 2-3 méteres követési távolság. Ez a fajta közelség amúgy csak a turistákat idegesíti, egy ausztrált nem. No worries Mate! :)

  10. Az még belefér, ha minden reggel két órát kell vezetned a munkahelyedig, este meg ugyanezt vissza. Nagy ország, nagy távolságok.


+1. Külföldiként ha nincs klausztrofóbiád, és autóversenyzős játékokon nőttél fel, akkor neked való Sydney-beli vezetés. A hihetetlenül keskeny sávok, a nagy autók, a hatvanas tempó, a baloldali közlekedés elég adrenalinhoz juttat, hogy ne kelljen a kávé, mire a célodhoz érsz.

* A városokban már kezdi érvényét veszíteni
** Vidéken nem kötelező



Az autó legfontosabb alkatrésze, a tizedesig pontos sebességmérő,
ami sípol, ha túlléped a beállított értéket

Nincsenek megjegyzések: