"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

december 25, 2006

Luang Prabang

Ezuttal keresztulszeltuk a Mekongot. Eppugy, ahogy elso europaikent Marco Polo tette a XIII. szazadban. Kis lelekvesztoben szorongtunk tucatnyi laoszi tarsunkkal, s orultunk, hogy a folyot baratsagos hangulatban talaltuk. Sehol egy orveny, sehol egy szikla, csak a langyos viz halk csobbanasa. A tulparton hirtelen egy poros kis faluban talaltuk magunkat. Ez is Luang Prabang??
Elindultunk arra, amerre a templomokat sejtettuk. Ketoldalt az ut menten takaros fahazak. Az udvaron szarnyas kapirgal, a kuszobdeszkan cirmos cica lustalkodik a napon. A fahazak kozott egy-egy kohaz is megbujik, tomorfabol keszult, diszesen faragott ajtajat s zsalugatereit barki megirigyelne otthon is.
Megpihennenk kicsit, jol esne csak csendben ulni s nezni, ahogy a falu zavartalanul eli szemunk elott mindennapi eletet. Leulunk hat egy Beerlao melle egy fa arnyekaba. A szomszedban valaki gitarjat pengeti, az utcan gyerekek hancuroznak, kacagnak hangosan, egyikuk-masikuk hona alatt par honapos kiskutyat szorongat. Mellettunk, a viragzo kaktuszok kozott megtepazott csirkek kotkodacsolnak. Egy naposcsibe sereg vonul el hangosan csipogva a hatam mogott. Ez mar a Laosi videk...
Tovabbindulunk. A Xieng Maen Watnal tizeneves szerzetesfiu szalad elenk. A templom kulcsanak orzoje. Narancssarga szerzetescsuhajat terdig felhuzva szalad elottunk, hogy mire mi is a Wat kapujahoz erunk, mar tarva nyitva talaljuk azt. Bent aranyozott Buddhak ulnek, s japan uveggel kirakott Naga sarkanykigyo orzi oket.
A Chom Phet Wathoz meredek lepcsosor vezet. A domteton allo, utott-kopott templom valoszinuleg a kovetkezo lesz, melyet Unesco tamogatassal felujitanak. A mintegy 50 meterre alattunk kanyargo Mekong es a szemkozti oldalon Luang Prabang kozpontjabol kiemelkedo Phu Si domb latvanya karpotol a hegymaszas faradtsagaert.
A Long Khun monostorig meg 10 percet kell setalnunk a domboldalon. A XVIII. szazadban epult Watot es a szerzetes lakasokat 1995-ben a Regeszeti Muzeumtol es az Ecole Francaise d'Extreme Orient-tol szarmazo forrasbol csinositottak ki. A wat megkopott Jataka falfestmenyei egeszen kulonlegesek, mind temajuk, mind kidolgozasuk modja tekinteteben. Gyerekes, de megis biztos kezzel rajzolt. A legmegdobbentobb jeleneten a sulyedo hajorol a vizbe potyogo embereket tatott szaju halak varjak. Az egyik hal fogai kozul egy veres felsotest kandikal kifele... Talan ez a capara emlekezteto hal a Mekongban elo, akar harom meterre is megnovo orias macskahal (giant catfish) volna?
Alkonyodik mar, mire visszafele hajozunk Luang Prabang kozpontja fele. Var minket az ejszakai piac forgataga es a szallasadonk lao-lao-ja...

Nincsenek megjegyzések: