"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

december 01, 2006

Yangoni reggel

A foldrengesveszelyes Burmaban (Yangon) ebredezem egy oreg, szuvas fahaz negyedik, legfelso emeleten. Rozoga agyikom idonkent megremeg. Ido kell hozza, mig felalomban eljut tudatomig, hogy a hazat az elotte elhalado teherautok razzak. Hirtelen megertem, mi is a valodi oka a folyoson olvashato figyelomeztetesnek: walk slowly (menj lassan)! En kis naiv tegnap este meg azt hittem, csuszik a linoleum bevonat, es egy esetleges hanyattesestol probalnak megovni minket!

Nem tudom hany ora lehet, ablaktalan cellacskankban mindig sotet van. Macska indiaban ujitott kendojevel fejen, hanyatt fekve hortyog, de ez semmit sem jelent, jo kis alvokajaval kepes akar 20 orakat is vegigaludni egyhuzamban. Megnezem az orat: nemsokara 10. Gyorsan felkelek, felebresztem Macskat is, hisz a ket szobaval arrebb tanyazo Moncsekkal azt beszeltuk meg, hogy reggel 10 korul elindulunk a szallasrol.

Elso utunk a szemkozti teazoba vezet. A kiszolgalo fiuk mar ismeroskent udvozolnek. Az indiaihoz hasonlo, edes, tejes burmai teat iszogatunk, es elvezettel kostolgatjuk tegnapi felfedezesunket, egy fankszeru, omlos, tejberizsre emlekezteto peppel toltott friss peksutemenyt. Vegul ugy dontotunk, hamar ilyen jol ulunk, gyorsan meg is ebedelunk. Zoldseges rizsunk ill. meteltunk vegeztevel fizetunk az arcan furcsa sarga port viselo, angolul tudo pincerfiunal. - Mint azt kesobb megtudtuk, e sarga por a thanaka, mely a hasonlo nevu fa dorzsolese, csiszolasa soran nyerheto, s melyet fokent a nok es gyerekek, de nehany ferfi is make-upkent, illetve napvedo szerkent hasznal szerte Myanmarban. Minden haztartasban megtalalhatok a 25-30 cm. hosszura felapritott thanaka agak (a piacokon hatalmas kosarakba gyujtve aruljak oket), es a nagy, kerek kotalcak, amihez a faagat dorzsolik a "fesulkodo-asztalon".

Fizetes utan gyorsan tavozunk, hogy beszerezzuk a minket ket het mulva Yangonbol Chiang Maiba szallito repulojegyunket.

2006. december 15. NyaungShwe.

Nincsenek megjegyzések: