"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

december 01, 2006

Shwedagon Pagoda, Yangon

Persze nem jarhat az ember ugy Yangonban, hogy meg ne nezze a burmai buddhistak altal legszentebbnek tartott Shewdagon Payat, azaz pagodat, amelyet minden burmai szeretne eleteben legalabb egyszer meglatogatni. Az eredetileg a VI-X. szazad kozott epult, 98 m. magas sztupa egy dombteton all.

Yangoni tanacsadonk, Ko-Sai javaslatat megfogadva, egy-ket oraval naplemente elott erkeztunk meg a pagodaba. A deli bejaraton at belepve meseorszagban talaltuk magunkat. A Shwedagon ugyanis meglepetesunkre, nem egyetlen sztupa. A hatalmas, kaprazatosan csillogo fo kupolat - mely Buddha ereklyeit tartalmazza - rengeteg szobor, kisebb sztupa es kulonbozo celt szolgalo pavilon veszi korul, mintegy 5 hektarnyi teruleten. A bordoba oltozott, kantalo szerzetesek delibabkent olvadtak bele az aranykupolat ovezo vakitoan feher falakba.

Mikozben korbejartuk a fo sztupat, le-leultunk egy-egy pavilon arnyekaban es meg egy ora mulva sem tudtunk hinni a szemunknek. Egy aranyhegy mellett gubbasztottunk! Ha nehany percre elmerultunk egy kisebb sztupa faragvanyaiban, vagy az imadkozo szerzetesek latvanyaban, visszapillantva a tetotol talpig arannyal fedett harang alaku epitmenyre, ujra es ujra megdobbentunk. Elkepeszto!

A sztupa bearanyozasanak szokasa meg a XV. szazadban kezdodott - Shinsawbu kiralyno a sajat sulyanak megfelelo (40 kg) arannyal fedette be a sztupat, veje pedig sajat es hitvese sulya negyszeresenek megfelelo aranyat ajanlott a szentelykupola befedesere.

A harang alaku sztupat egy esernyore emlekezteto, un. hti koronazza. A vasbol keszult, tobb mint egy tonna sulyu, 7 "emeletes" hti-n apro arany- es ezust harangok, valamint ekkovek ezrei lognak. (Ez sajnos a sztupa aljatol nem igazan veheto ki szabad szemmel). A hti-t diszito mintegy 5000 gyemant egyutt majd' 2000 karatot tesz ki.

A sztupa kore allitottak a burmai asztrologia szerint a het napjainak megfelelo het egitest - a Jupiter, a Venusz, a Mars, a Szaturnusz, a Merkur, a Hold es a Nap - asztrologiai szobrat. (Burmaban egyebkent egy het nyolc napbol all, a szerdara ugyanis ket burmai fel nap jut - igy jon ki a nyolc nap). Segitokesz idegenvezetok vagy szerzetesek mindenkinek kikeresik egy naptarban, hogy szuletese a het mely napjara esett - ezutan sajat napunk szobra elott felajanlast tehetunk, joindulatat kerhetjuk, imadkozhatunk... Moncs es Lab pont szerdan szulettek, a Merkur napjan, s elefant az allatjegyuk. Macska vasarnapi gyermek leven a felig ember felig madar Garuda kepe elott imadkozhatott, nekem a csillagjegyem a sarkanykigyo, Naga, hisz szombaton, Saturnusz napjan szulettem.

A naplementet a harang pavilon oszlopainak tamaszkodva keszultunk vegigelvezni. Elotte azert megneztuk a vilag legnagyobb egybe-ontott, 23 tonnas, bronz harangjat, a Maha Ganda harangot.

Az 1775 -1779 kozott ontott harangot 1825-ben az I. Angol-Burmai haboru soran az angolok beleejtettek a Yangon folyoba - epp hajora akartak rakni, hogy Angliaba szallitsak. A legenda szerint kulonfele modszerekkel probaltak kiszedni, de sehogy sem sikerult, s vegul feladtak. Nagykepuen meg odavetettek a burmaiaknak, ha ki tudjak szedni a folyo melyerol, megtarthatjak... Tobb se kellett a kis burmaiaknak, bambuszrudakat es fatorzseket dugtak a harang ala, annyit, hogy vegul a harang feluszott a viz felszinere...

A lemeno nap fenye kozben ujabb es ujabb szinekbe oltoztette a Shwedagon pagodat. Az eg kekje egyre sotetebb lett, vegul melylilava valtozott, es a pagodat meleg fenyu lampacskakkal kezdtek megvilagitani.

2006. december 25. Luang Prabang - Laos

Nincsenek megjegyzések: