"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

július 04, 2007

Húsz perc kultúra

Klikk: Képtár Térkép

Cordobai tartózkodásunk harmadik napján éreztünk először késztetést arra, hogy kimozduljunk a városból, és meglátogassuk az egy órányi buszútra levő, nagyon szép 17. századi jezsuita birtokot Alta Graciában.



Amikor megérkeztünk a városba, a birtok jegyirodájában azzal a rossz hírrel fogadtak, hogy húsz perc múlva bezárnak, kezdődik a 3 órás sziesztájuk – mit választunk, bemegyünk most, vagy csak délután? Elmormogtam a bajszom alatt magyarul, hogy mit gondolok a sziesztájukról, meg az LP-ről, ami nem tudott erről a redukált téli nyitvatartásról. „Majd megnézzük a képeken!” – döntöttünk rövid tanakodás után a rohanós verzió mellett. Már a sokadik sziesztát szívtuk végig mostanában, nem akartunk még egyet kivárni! Őrült tempóban végigviharzottunk a szobákon és az udvarokon, próbáltuk minél gyorsabban minél több látványt magunkba szívni. Persze az első teremnél ott volt a fényképezést tiltó tábla, de ez most nem állított meg, kellettek az emlékek! :)) Sajnos az épületegyüttes legszebb részét, a templomot már nem tudtuk megnézni. A birtok többi része gyönyörű volt, megéri a fél napos kirándulást Cordobából. Ja, és a képek szépek lettek…



Mi értelme van annak, ha megtiltják a fényképezést? Manapság szinte minden múzeumban engedik, beleértve a British Museumot Londonban… Belátták, hogy senkinek sem árt, ha a hülye turista elkattint néhány képet, hogy otthon megmutogathassa őket – a legtöbb úgysem sikerül a sötét vagy a vaku fényének becsillanása miatt. Nem a tiltás fogja felvirágoztatni a múzeum képeslap bizniszét! A képek, freskók és érzékeny tárgyak esetén persze teljesen jogos, ha megtiltják a vaku használatát.

Nincsenek megjegyzések: