"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

július 05, 2007

Cordoba

Klikk: Képtár Térkép

Négy napot töltöttünk el ebben a nyüzsgő, fiatalos egyetemvárosban, Argentína északi részén. Az időjárás nem kényeztetett el minket, szinte végig borús idő volt, emiatt nem volt nagy kedvem kimozdulni fényképezni, mert ilyenkor minden kép szürke, élettelen. Persze amikor jártuk a várost, azért kattogtattam. Az utolsó napon aztán a nap is kisütött, ezért újra körberohantuk a várost, és igyekeztem minden képet újra elkészíteni.

Az egyik napot vásárolgatással töltöttük, cipőt vettünk nekem az ellopott helyett, meg pótaksit a kamerámba. Túracipő, amivel tele vannak otthon a túraboltok, itt nemigen van, vagy ha igen, akkor egy féle és drágán – kezdem érteni, miért is tetszhetett meg valakinek a terepfutó cipőm. Az utód a legkönnyebben elérhető és viszonylag legolcsóbb lábbeli lett, életem első Converse tornacipője 33 évesen! :) Aksit meg azért kellett venni, mert a Vietnámban vásárolt, eredetinek tűnő, hologramos pótaksim meghalt húsz feltöltés után, a várható élettartamának még a legelején.

Az egyetemváros státuszt a jezsuiták által 1613-ban alapított egyetemmel érdemelte ki a város, amely az első ilyen oktatási intézmény volt akkoriban Argentínában. (Ma meg mindig a második legnagyobb egyetem a buenos airesi után.) Az első években az oktatási intézménynek még nem volt működési engedélye, így nem tudott hivatalos egyetemi végzettséget biztosítani a diákjainak. A fordulópont azonban nem váratott sokáig magára, 1621. augusztusában XV. Gergely pápa okiratban engedélyezte az egyetem működését, amely 1622. áprilisában már meg is érkezett a városba. :) A jezsuiták nem kértek támogatást az egyháztól az iskola fenntartására. Hogy megőrizhessék ezt az autonóm státuszukat, a város környékén létrehozták az estanciák néven ismert a birtokrendszert. Az itt megtermelt javak (gabona, gyümölcsök, bor) eladásából származó bevételből tartották fenn az egyetemet. Az egyik ilyen birtokot meg is látogattuk Alta Graciában.

Egy vezetett túra keretében meglátogattuk a jezsuita tömböt, amiben a tantermek, a könyvtár, az Egyetemi Múzeum és egy nagyon szép templom kapott helyet. Az jezsuita tömb (Manzana Jesuitica) a környező estanciákkal együtt 2000-ben világörökség rangot kapott – nem véletlenül, napfényben csodálatosan szép ez az épületegyüttes.

Nincsenek megjegyzések: