"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 14, 2006

Mumbay (Bombay)

Vegre belekostoltunk Indiaba! Eloszor cak egy fel napot akartunk maradni Bombayban, de ugy gondoltuk, hogy a hosszu repulout utan, tul faradtak lennenk a hosszu vonatuthoz. Hat ugy dontottunk, maradunk 1-2 napot.

Az utcara kierve Macs orommel allapitotta meg, hogy itt delen sokszor jobb, mint eszakon, ahol levegot venni sem hagynak az arusok. Es tenyleg! Igaz, hogy a legtobb megszolit, de nem olyan tolakodoak, altalaban egy mosollyal es fejrazassal kisert "No thanks" leszereli oket. Persze kivetelek itt is vannak! :)

bombay

Szoval nagyjabol masfel nap alatt megneztuk Mumbay nevezetessegeit, plusz megvettuk a jegyet az Agraba tarto vonatra. Ebben az volt a legviccesebb, hogy ottfelejtettuk az utlelunket a jegyvaltasos pultnal. Igaz, hogy a kulfoldieknek egy kulon ablakuk van, de a burokracia itt is megvan, mert utlevel is kell a jegyfoglalashoz. (Bar az tenyleg korrekt, hogy cserebe nevre szolo helyjegyet kap az ember.) Szoval olyan jol osszekavartuk a jegykiallito csajt, hogy elfelejtette visszaadni az utleveleinket, ahogy mi is elfelejtettuk visszakerni azokat! Az volt a szerencsenk, hogy kihasznalva a legkondicionalt varoterem elonyeit, leultunk egy kozeli padra pihenni, es a csaj ki tudott uzenni ertunk egyik masik jegyvasarloval, amikor 10 perc elteltevel eszrevette, hogy negy utlevellel tobb van az asztalan, mint kene... Csak rohogni tudtunk a sajat luzersegunkon :)

Nagyon jol ki van talalva ez a kulon ablak kulfoldieknek az angolul beszelo holggyel, kulonben allhatnank sorba a helyiekkel, a helyi hieroglifakkal feliatozott ablakoknal. India uzemelteti a vilag legnagyobb vasuthalozatat. Mumbai az egyik legnagyobb varos, jo nagy a palyaudvara, a Victoria Terminus. Mindig tobb szaz ember van a jegyvaltos resznel is, ahol ket szinten kb. 80 ablakon adjak ki a jegyeket, es meg a jo eg tudja, mit csinalnak... Du. 5 fele mar az 5453-as szamu ugyfel volt soron... :))

Egyelore nagyon vigyazunk a kajaval, piaval, csak a Lonely Planet (LP) altal javasolt ettermekben merunk enni, inni. Csak hat ezek a legdragabbak sajnos, a sort pl. magyarorszagi aron csapoljak! Ha igy folytatjuk, nem lesz eleg a penz csak az ut feleig... Szerencsere az LP szerint csak a nagyvarosok ilyen dragak, videken mar az altalunk elvart arszint fogad majd, ahol 100-400 forintnyi rupiabol tudunk majd kajalni.

A palackos viz megvetelekor is mindig ellenorizni kell, hogy a kupak erintetlen-e. Inni is indiai modon iszunk, a palack szajat a szankhoz nem erintve ontjuk a szankba - tobb kevesebb sikerrel :) - a nedut.

Nincsenek megjegyzések: