"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 20, 2006

Szent hely. Hippivaros.

Ez Pushkar. Egy to fekszik nehany Gellert-hegy nagysagu csucs oleleseben. Itt a Thar sivatag szelen - amely innen egeszen a pakisztani hatarig nyulik - egy termeszetes to mar eleg ahhoz, hogy egy hely szentte valjon. A legenda szerint a to akkor keletkezett, amikor Brahma isten ledobott ide egy lotuszviragot.

Ghatok, lepcsok vezetnek le a vizhez, szinte csak ezekbol all az egesz part. A tavat korbevevo utcakban uzletek, arusok, egy piac. Szent emberek, szent tehenek, szent disznok - vagy 400 templom, kapolna, szentely van szetszorva ebben a 14 ezer lelkes kisvarosban. A szent hely okan nem lehet a varosban alkoholt, hust, tojast kapni. Mindegy, a hus ugyis draga, en mar mar tiz napja gazdasagi vega vagyok :)) Persze egy olyan orszagban, ahol a lakossag fele vallasi okokbol vegetarianus, ez nem nehez, sot Moncsnak es Macsnak, a ket veganknak ez maga a mennyorszag! Safi Macs mellett eddig sem sok hust evett, szoval neki is bejon az indian konyha. :)

A varos nyugis hely, kellemes atmoszferaju, eddig ez tetszik mindenkiek a legjobban. Sok a turista, de megsem turistas. Goa jut eszembe rola, amit a hatvanas evekben fedeztek fel a hippik, es az ertekei mellett azota egyfajta zarandokhellye valt. Megyunk majd oda is, azt is valahogy igy kepzelem el. Talan a hely szelleme az oka, talan a sok bolt, tomve jopofa ruhakkal (kicsit hasonloak mint otthon a Bahiaban), hogy az ideerkezo turistak rogton "indiainak" oltoznek. Azert az idezojel, mert egy indiai sem jar ilyen ruhakban. Ok vagy a hagyomanyos viseleteket szeretik, vagy a pantallot inggel; a fiatalok meg a farmert poloval.

Kellemes szallasunk volt, ket napos, egybenyilo szoba, sajat erkely - es mindez olcson. Safi gyengelkedett, ezert ra is huztunk egy napot az ittartozkodasra, de a vegen mar kicsit untuk magunkat. A harom ott toltott nap alatt a hatalmas alvasok kozott azert volt idonk a varost tobbszor korbejarni, ket szent hegyet megmaszani, jonehany templomot es szentelyt megnezni.

Kulon fuszert adott a varoshoz a Diwali, a hinduk szent unnepe, ami a mi karacsonyunk es szilveszterunk otvozete, mar ami a kulsosegeket illeti. Mar az unnepet megelozo napokon festessel, estenkent mecsesekkel diszitettek a hazakat, az ido varakozasteljes keszulodesel telt. Nekunk is lepten-nyomon "Happy Diwalit" kivantak, majd 21-en, szombaton az egesz egy fergeteges petardazasba csapott at.

Aztan sikerult egy ejszakai alvobuszra jegyet szerezni, amivel Udaipurba utaztunk, de az mar egy masik tortenet...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nálunk miért nincsenek ilyen történetek, romantikus városszületések? Budapest lehetett volna Dahne (Duna) istennő ölén sarjadó magzat ejtette könnycseppből sarjadó fa, mely az évmilliók során kővé vált és lett belőle a mai Gellért hegy...