"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 29, 2006

Ranakpur - mindenkeppen emlitesre erdemes

Erodkent emelkedik ki a surubol a feher kobol faragott Jain templom. Magas falai folott gazdagon diszitett sikharak (szentely-kupolak) tornyosulnak. Lepcsoin szinesen oltozott indiaiak sietnek felfele, a bejarat fele - sok jainista zarandokol ide, Ranakpurba, India egyik legnagyobb es legfontosabb Jain templomaba a Diwali otnapos unnepe alatt.

DSC_5294_m


Belepve az epuletbe, szembetalaljuk magunkat a kozepen elhelyezkedo fo oltarral. Elotte a hivok imadkoznak, a foldon ulve "aldoznak", kis, szines zsamolyokra rizst szornak, abbol mindenfele jelet formaznak. (Az egyetlen amit felismertunk a svasztika, a vegtelen ido, a folytonossag jelkepe.) A zsamolykara mandulat, kokuszdiot tesznek, gyertyat gyujtanak, s kozben hajladozva imat mormolnak.

Jain szerzetesek surognek-forognak a hivok kozott. Egyikuk egy kb. 40 cm. hosszu, s 20 cm. szeles szantalfa(?) ronkot "gyalul" egy kicsit erdes alju fem talban. A surolastol egy kis nedut ereszt a fa, ezt a szerzetes tenyerevel feltorli es egy mozdulattal apro fem talkaba keni. A hivok nemi rupiaert cserebe kapnak 1-1 pici talat, majd az oltarhoz mennek, bemutatjak aldozatukat, a sarga szinu szantallevet pedig a szentelyben ulo szoborra kenegetik.

A nagy termet feher marvanybol faragott oszloperdo zsugoritja. 1444 - kulonbozo mintaval diszitett - oszlop, lepcsok, teraszok, imafulkek, erkelyek s elefantszobrok tagoljak, teszik meg valtozatosabba a teret. Sehol egy sima felulet, minden faragott, mintas - mindez tiszta, feher marvanybol. Lenyugozo.

DSC_5239_m


Mi itt-ott megalltunk, leultunk, s csak bamultuk az unnepelyesen feher epuletet es a benne nyuzsgo, kavargo , szines forgatagot.

Ez Ranakpur. Kihagyhatatlan. Udaipur varosatol eszakra 69 km, helyi buszjarattal 3 ora alatt megkozelitheto, a hosszu zotykolodesert pedig boven karpotol az 1439-ben epult templom, s az odaig vezeto utmenti valtozatos taj.

Nincsenek megjegyzések: