"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 26, 2006

"Vics kauntri szor?"

Bar akad turista boven, nem gyoznek betelni a latvanyunkkal. A mi kis csapatunk raadasul 2 kulonlegesseggel is szogal. Elsokent macska hosszu raszta tincsei lattan tukrozodik nemi ertetlenseg a helyiek arcan - raszta hajat Indiaban az un. baba-k [szent emberek, vallasi mesterek] viselnek. Aztan itt van akos, aki dagado izmaival kelt igen nagy feltunest a kis csenevesz indiaiak kozott. Mar tobbszor meg is szolitottak: "body building, sir?", "good physics!", vagy egyszeruen csak mutogatnak hitetlenkedve izmos vadlijara es szeles vallaira! :)

Kulonos erzes, hogy turistakent a helyi latvanyossagokat keresve, gyakran sajat magunk valunk a legnagyobb helyi latvanyossagga - legalabbis az itt elok szemeben. Olyannyira, hogy mig mi a tobb szaz, tobb ezer eves palotakat, templomokat, romokat fotozzuk, addig a helyiek minket vesznek celba a kameraikkal. De nem csupan minket akarnak megorokiteni, hanem leginkabb sajat magukat a mi tarsasagunkban. Multkor peldaul Jaipurban az egyik muzeum bejarata elott pozolt safival es velem egy hindu csalad hosszu percekig: hol a gyerekekkel az olunkben, hol csak az anyukaval vagy csak az apukaval kellett a kameraba mosolyogni. Aztan egy baratsagos kezfogas, sok-sok koszonom es mar bucsut is intunk egymasnak orokre. Ez a jelenet uton-utfelen megismetlodik es legtobbszor egy-egy gyermekkel a karunkban kell allnunk a sarat a vakuk kereszttuzeben. :)) "Foto?" kerdezik kedvesen mosolyogva es mar mutatjak is hova es hogyan alljunk, hogy tokeletes legyen a kompozicio. Aztan amolyan souvenirkent hazavisznek bennunket! :)

A helyiek tobbsege rendkivul baratsagos. Ez kulonosen a kisebb varosokra igaz, ahol ritkabban fordul meg turista. Aki egy kicsit is beszel angolul, az nehezen allja meg, hogy ha csak egyetlen "hello" erejeig is, de megszolitson bennunket vagy megrazza a kezunket. Akinek az angol jobban megy (es akad ilyen boven), attol a szokasos kerdesozon varhato: "which country, sir?", "married or boyfriend/girlfriend?", "your name?", "how do you like India?", "how long do you stay?", "your profession, sir?"... es sorolhatnam. Sot, egy helyi buszon utazva az is elofordult, hogy egy 2 sorral elorrebb ulo, nagyon szep indiai lany egy kis darab papirt nyujtott hatra es szerenyen mosolyogva arra kert minket, hogy adjunk autogramot neki!! Orulet! :)

Valahol olvastuk, hogy Indiaban jobb a megitelese a hazasparkent utazo turistaknak, mint az amolyan "boyfriend/girlfriend"-kent bemutatkozoknak. Igy aztan, ha akossal ilyen iranyu kerdest kapunk, habozas nelkul ravagjuk, hogy igen, hazasok vagyunk! :) (Szerencsere meg senki nem kerdezett ra, hogy akkor hol a gyurunk, mert erre vonatkozoan meg nem sikerult eppkezlab tortenetet kitalalnunk...) Es tenyleg, amint hitvesi voltunkra feny derul, szeles mosoly omlik szet a barna arcokon es talan meg kozvetlenebbul kozelitenek felenk...

Mondtam is mar akosnak, hogy ezt a hazassagot aztan olcson meguszta! A kis mazlista! :))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

sziasztok,

olvasgatom az élményeiteket, tényleg szórakoztatóak és érdekesek, de leginkább irigylésre méltóak.

további jó kirándulást, élményeket, vigyázzatok magatokra,
írjatok sokat...

Névtelen írta...

Hali!

Rakjatok fel hírdetési helyet, mert ittend minden másnap rájanézünk a blogra aztán így nem kerestek vele zsét.

Valahonnan szerezzetek rá fizetős klikkelhető pikszeleket, hogy ne olyan gyorsan fogyjon el a lóvéTOK.

mg

Névtelen írta...

Hali!

Rakjatok fel hírdetési helyet, mert ittend minden másnap rájanézünk a blogra aztán így nem kerestek vele zsét.

Valahonnan szerezzetek rá fizetős klikkelhető pikszeleket, hogy ne olyan gyorsan fogyjon el a lóvéTOK.

mg

Névtelen írta...

Hol vagytok? Remélem csak internet nincs..