"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 18, 2006

Bazari forgatag es bortoncella Jaipurban

"Welcome to the Green and Clean Jaipur!" Hogy zold es tiszta lenne? Indiai mercevel igen, europaival semmi esetre sem... :) Kulonosen nem igaz ez az ovarosra, a Pink City-re, ami inkabb kifakult piszkos piros, mintsem rozsaszin. Amugy az egesz ovaros egy nagy bazar. Barmerre nezunk, lepnenk, a jardakat a boltok bentrol kikoltoztetett portekai foglaljak el. Kozlekedni az aruk kozott szlalomozva lehet, vagy sokszor az utcara szorulva, ami tekintve az itteni allapotokat, ugyanolyan lassu, csak veszelyesebb. Meg az arusok is olyan arabosan vannak oltozve, tiszta arab bazar! :))

Elsore sok volt Jaipur, a sok arus, a nagy zaj, a tomeg, raadasul a szallassal sem volt tul nagy szerencsenk. A krikettmeccs es a Diwali miatt a legtobb szallas tele volt, ezert kenytelenek voltunk a LP szerint is koszosnak, bar otthonosnak minositett Ashiyana GH-ban probalkozni.

Az oreg a kemeny alku utan sem engedett az arbol, sot ugy csurte-csavarta a dolgokat, hogy az eredetileg szoba kerult szobakhoz kepest rosszabbakat adjon, de ez is nagy kegynek latszek... Raadasul a szobak nemcsak koszosak voltak, de sotetek is. A szobak bemutatasanal az oreg felhivta a figyelmunket a szunyoghalokra az ablakokon, de elfelejtette megemliteni a frissen vajt kis felso ablakot, amire halo mar nem jutott... Szoval jol ossze lettunk csipdesve, annak ellenere, hogy fellogattuk a sajat kulonbejaratu szunyoghaloinkat, de ahol hozzaertunk a halohoz alvas kozben, ott kemenyen kemenyen szet lettunk marva. A gaz az, hogy a halot impregnalkent vettuk, vagyis a szunyogoknak el kellett volna pusztulniuk, ha sokaig a halon idoznek. Nem tettek, szoval ennyit az impregnaltsagrol es a vedettsegrol! Most keresgelhetunk itt impregnalot, ami az eddigi tapasztalatok alapjan nem lesz egyszeru tortenet!

Szerencsere tortentek velunk jo dolgok is: az obszervatorium, a kiralyi palota, a Hawa Mahal (Szelek Palotaja) erdekes volt, a Lassiwala nevu lassi-bar fergeteges, es a legnagyobb szerencsenkre megtalaltuk a Kothi ettermet is.

A lasszi cukorral, banannal, mangoval vagy mas gyumolccsel es jeggel osszeturmixolt aludttej. Fergeteges! A Lawassiban semmi massal nem foglalkoznak csak a lasszit allitjak elo nagyuzemben a szokasos indiai korulmenyek kozott: garazsnyi helyiseg, hatul nehany szek, pici asztal, az allvanyos furogepbol kialakitott turmixgep az uzlet elejen, egy figura kezeli, o iranyitja kiabalva a tobbi harom emberket, akik a poharakat toltik, a gyumolcsot hordjak vagy epp a vendegektol szedik be a penzt. Uvolteni erdemes is, mert az utca zaja mindent elnyomna egyebkent.

A Kothi ettermet internetet keresve talaltuk meg; az internete nem tul jo, de minden mas szempontbol tokeletes! Tavol a foutca zajatol, egy lapos teton lett a hely kialakitva - nyitott, jar a levego, messzire ellat az ember. Kellememes (nem helyi!) zene szol, nagy a ter, kenyelmesek a szekek, a kajak, az arak jok. Annyira jol ereztuk magunkat ebben a varosi oazisban, hogy mindket nap zarasig teazgattunk, beszelgettunk, eszegettunk a szellos eloteto alatt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lassi-t mi is ittunk egyiptomban, nekem nem tünt fel, hogy aludttej lenne, inkább olyan édes kislánylötty volt, de jó. Viszont a legfinomabbat Luxor főutcáján ittuk frissen ledarált cukornád leve vízzel felhigítva. Na az volt a királyság kb 40 forintért

Unknown írta...

ez nagyon kiraly, eleg suru, nagyon finom!