"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 23, 2006

Udaipur. 10-11. Nap

Pushkarbol indulo halofulkes buszunk (ezt is ki kellett probalni!) reggel fel 5kor erkezett meg Udaipur 400ezer fos varosaba. Resnyire nyitott, almos szemekkel bogarasztuk ki LP-nkbol elore kinezett hotelunk nevet. Beszuszakoltuk magunkat 4en, hatalmas csomagjainkkal egyutt egy motoros riksaba. Kinek fel laba, kinek fel feneke, kinek a hatizsakja logott le a jarmurol, ugy tettuk meg azt a par km-t. A riksasnak mindez persze termeszetes - a zsufoltsag hozzatartozik Indiahoz.

Kivettunk egy ketagyas, sajat furdos szobat a Gangaur Palace hotelben, s meg par orara lepihentunk. A szep belso udvaros hotel egyebkent egykor a kiralyi csalad birtokaban volt. Szobankban marvanypadlo, falba vajt ulofulke, nagy festmeny egy furcsa labu bengali tigrisrol, es korbe-korbe szines viragminta. 10 orakor felmentunk a tetoterasz-etterembe megreggelizni. Fent csodalatos latvany tarult a szemunk ele. Alattunk a Pichola to vize csillogott, kozepen egy, a napfenytol szikrazo feher palota, mintha lebegne a habokban. Maharadja Jagat Singh II 1754-ben epitett nyari palotaja volt, ma luxusszallo. Hotelunk mellett
a toparton tobbnyire vilagoskekre mazolt hazak sorakoznak, velunk szemben pedig buja zold novenyzet kuszik fel a hegyoldalakban. Ugy ultunk le az asztal melle, hogy mindnyajan gyonyorkodhessunk a kilatasban, majd elfogyasztottuk igen kiveteles reggelinket: tojasrantotta, vajas-piritos, tejeskave, mentatea...


DSC_5007



Napkozben megneztuk az 1651-ben epitett, Vishnunak szentelt "Jagdish" templomot, majd tobb orat toltottunk Rajasthan megye legnagyobb, labirintus-szeru palotajaban. A 244m hosszu, 30 m magas epuleteggyuttes egyes reszeit mas-mas Maharadzsa epittette, megis egyseges kepet mutat. Az epitkezest a varos alapitoja, Udai Singh II. Maharadzsa kezdte.

A palota egesz jol berendezett muzeummal buszkelkedhet. Fotok, festmenyek, tortenetek a maharadzsakrol, ruhaik, ekszereik, fegyvereik, hasznalati targyaik. Szamunkra kulon erdekes volt a kialitott, petroleummal hajtott ventilator!
Diszes szobak, kerengok arnyas fakkal, kozepen szokokuttal, mely e forro napon is kellemes, huvos pihenohely. Sokadszor allapitjuk meg: ezek a maharadzsak tudtak elni!


DSC_5112

Nincsenek megjegyzések: