"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

október 16, 2006

Mahal siremleke

Egy konnycsepp az orokkevalosag arcan - Rabindranath Tagore

Minden tisztasag megtestesitoje - Raduard Kipling

DSC_4272

A Taj Mahalt Shah Jahan mogul uralkodo emeltette, amikor az 1631-ben felesege, Mumtaz Mahal meghalt tizennegyedik gyermekuk vilagra hozalatakor. Az uralkodo annyira vigasztalan volt felesege halala miatt, hogy egy ejszaka alatt beleoszult a gyaszba, es meg abban az evben elkezdte epittetni a Taj-ot szeretett felesege emlekere.

A Taj Mahal (Mahal siremleke) 22 evig epult, 20000 ember dolgozott rajta, akiket szerte Indiabol es Kozep-Azsiabol verbuvaltak. A munkalatok folyaman meg Europabol is hozattak szakembereket a marvanytablak feldragakovekkel valo diszitesehez. A siremlek felepitese mai aron szamolva kb. 70 millio dollarba, kb. 15 milliard forintba kerult.

A Taj megemelt marvany platformon all, hogy a hattere egyedul az eg legyen. Mesteri fogas. A kozepso tomb - maga a sirbolt - mind a negy oldalrol teljesen szimmetrikus. A negy sarokban negy karcsu minaret magasodik. Ugyanabbol a felig attetszo feher marvanybol keszultek, mint a sir, es kisse kifele dolnek, hogy teljesen parhuzamosnak tunjenek - mindent a tokeletes szimmetria kedveert.

A Taj elkeszulte utan nem sokkal a sah annak fekete masat akarta a Yamuna folyo masik oldalan is megepittetni. A kincstar addigra mar kifogyoban volt, ezert hogy az uralkodo szenvedelyes szerelme ne dontse romba az orszagot, a fia a kozeli erodbe zaratta. A nyolc evig a marvanypalotaban haziorizetben :)) tartott uralkodo azert a palota tornyabol lathatta felesege siremleket.

Forras: Lonely Planet

Nincsenek megjegyzések: