"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

április 27, 2007

Marhavesz

Ma este vonatoztunk egyet! Persze ausztral modra: sotetedes utan nem nagyon mertunk menni, ezert bealltunk egy road train moge, igy huztunk le 320 km-ert. Mert amugy hiaba lehet 130-cal es meg tobbel menni itt az Eszaki Teruleten, ha sotetedes utan minden bokor mogott egy kengurut vagy egy tehenet velsz felfedezni! Ongyilkos vallakozas gyorsan haladni!


A road train (kozuti vonat) az otthon megszokott kamionjaink felturbositott valtozata: a nyergesvontato utan nem egyetlen egy, hanem 2-5 utanfutot kotsz, es maris kesz a messzi ausztral varosokba olcson arut szallito jarmu! Ezek az 54m-es hosszat is elero hatalmas jarmuvek nem csak a kinezetukben, hanem a extrem hosszu fekutjukban is hasonlitanak a vonatokra. Talan ez az egyik oka, hogy igen meggyozo acelracsot szerelnek mindegyik elejere - igy az esetlegesen elutott allatok nem tesznek kart a kocsiban.


Nehany nappal korabban lattunk egy autot, aminek valoszinuleg nem jutott ilyen massziv felvezetoauto. Ejszaka volt. Nem sokkal azutan, hogy lekanyarodtunk az Ausztraliat eszak-deli iranyban ketteszelo Stuart Highway-rol az Urulu iranyaba, ahogy elhaladtunk mellette, az egyik szembejovo auto villogott nehanyat. Nem nagyon ertettuk, errefel nem szokas villogni, de azert lelassitottunk.


Ketten bamultunk mindenre felkeszulten a fenyszoro altal megvilagitott savot a sotetben, amikor nehany perc elteltevel az egyikunk felkialtott! "Van valami az uton!" Gyorsan felrekaptuk a kormanyt, igy gond nelkul ki tudtuk kerulni az uton hevero testet, egy doglott sotetbarna tehenet. Nehany meterrel arrebb egy csunyan osszetort auto allt az ut szelen.



Gyorsan kiszalltunk megnezni, kell-e segitseg, van-e meg valaki a kocsiban, de az ures volt. A benne maradt szetszort targyak sietos tavozasrol arulkodtak. Remeljuk, a tehenen kivul nem volt mas aldozata a balesetnek… L


Visszafele megszamoltuk, azon a nehany kilometeren 6 elutott tehenet lattunk. Az mar eddig is bebizonyosodott, hogy ahova kiteszik az allatokat jelzo tablat, azt okkal teszik. A jelek szerint itt meg inkabb jogos a Warning! Stock wandering on road (Vigyazat, az uton joszag koborol) tabla.

Nincsenek megjegyzések: