"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

április 14, 2007

Aranylaz


Amikor 1851-ben aranyat fedeztek fel Ausztraliaban, a hir hamar elterjedt az egesz vilagon. Emberek ezrei adtak el mindenuket, hogy megvehessek a hajojegyet az igeret foldjere. Anglia, Irorszag, Wales Skocia es az akkori angol gyarmatok pl. India adtak az uj nepesseg legjavat, de egy jobb elet remenyeben jottek Kinabol, az U.S.A-bol., Nemetorszagbol, Franciaorszagbol is. Amikor a hajo kikotott Melbourne-ben, a remenyteli aranyasok kozul meg senki sem tudta, merre induljon. A foldekrol visszatert aranyasok hirei, a boltosok pletykai, az ujsagokban kozolt beszamolok alapjan indultak el vegul a szerencsevadaszok a legjobbnak velt aranymezok fele. A legtobbeknek fogalmuk sem volt milyen korulmenyek varnak majd rajuk, vagy hogy hogyan kell egyaltalan aranyat asni.

Ballarat az ausztral aranylaz hullam egyik allomasa. Ma egy elo muzeum, affele elo skanzen orzi ezen regi idok emleket. A helyszin nem az eredeti aranymezo, hiszen abbol nott ki kesobb a varos, hanem az egyik kornyekbeli domboldal az, ahol felepitettek az 1860-as evekbeli viragzo Ballarat masat: lakoepuletek, boltok, muhelyek, egy banya, kocsma, szalloda, iskola es meg ki tudja mi minden van itt. Amitol elo az egesz, hogy minden mukodik: a boltokban kosztumos eladok dolgoznak, az epuletekben "laknak", a muhelyekben munka folyik, a mesterek korhu eszkozokkel dolgoznak. Mindenhol korhu jelmezekbe bujt "szineszek" jarnak-kelnek az utcan, kis kozjatekok tarkitjak az amugy sem unalmas perceket: a pataknal, ahol mi is kiprobalhattuk (volna) az aranymosast, egy rendor koveteli az egyik "igazi" aranymoso engedelyet. Kis vita, uldozes, menekules, a rendor a vegen a levegobe lo.

Lementunk egy korabeli banyaba, betevedtunk az iskolaban egy enekorara (mintha egy filmbe csoppentunk volna! es meg a szineszek is jok voltak, nagyon vicces volt), megneztuk a voroskabatos angol katonak gyakorlatozasat, ittunk egy sort a fapadlos barban, megneztunk egy korabeli (jo bena, es ezert vicces) szinhazi eloadast, betevedtunk jo sok boltba. Ezekben persze mar nem az eredeti arukeszletet, hanem a bolt jellegenek es a mai (turistas) igenyeknek megfelelo valasztekot kinaljak: a vegyesboltban kis aranymoso talakat, asot, bogret, a szatocsnal nyalokat, edesseget, a peknel finom peksutiket, a nyomdaban a nevedre kiallitott WANTED plakatot vehetsz. A kovacsmuhelyben kis patkokat keszitenek, hol ott helyben beleutotik a nevedet, az edenykeszitonel kis edenyeket, gyertyatartokat, a gyertyakeszitonel gyertyat es szappant arusitenak.

Az elejen egy kicsit tartottunk tole, hogy gagyi lesz ez az elo muzeum, de remekul szorakoztunk, a tervezett fel nap helyett szinte zarasig maradtunk.


Az aranylaz 12 eve fontos epizodja volt az ausztral tortenelemnek: hatalmas, a feher ember szamara eddig athatolhatatlan teruletek valtak elerhetove es lakotta; az elegedetlen banyaszok felkelese pedig politikai valtozast kenyszeritett ki gyarmati kormanyzasban, megteremtve ezzel egy jogallam alapjait.

Nincsenek megjegyzések: