"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

április 17, 2007

Phillip-sziget

A bubajos koala mackokkal torteno elso randinkat a nehany negyzetkilometernyi Phillips Szigeten ejtettuk meg. Bar valoban egy szigetrol van szo, a szarazfoldhoz valo kozelsege miatt az ember szinte alig van ennek tudataban. A szigetre atvezeto hidacska, akar egyszeru kozuti feluljaro is lehetne.

A szigetre athajtva, elso utunk rogton a Koala Parkba vezetett. Itt vegre eloben is megcsodalhattuk ezeket tunderi kis joszagokat, mikozben azok a leglehetetlenebb pozokban szunyokaltak az eukaliptusz fak szelben hajladozo again. Avatatlan szemeink viszonylag nehezen szurtak ki az elso macit a folenk magasodo fak lombkoronajaban, de amint tudtuk mit keresunk, mar konnyu dolgunk volt. Egymas utan fedeztuk fel a zold eukaliptusz levelek kozott megbujo szurke szormokokat!

De a koalakkal meg nem merult ki e kis sziget gazdag kinalata. Kovetkezo utunk a kikotobe vezetett, ahol setahajora pattanva lehet megkozeliteni a sziget legnyugatibb csucsketol nehany kilometerre fekvo un. Foka Sziklat (Seal Rock). Mielott megvettem volna a hajojegyeket, azert bizti ami bizti, rakerdeztem a penztarban allo kislanytol, hogy aznap vajon valoban lesznek-e fokak azon a sziklan. Nehany masodpercig furcsan nezett ram, aztan csak ennyit valaszolt: "Ezerszamra." Ennyiben maradtunk. (Megjegyzem, akkora hulyeseget azert nem kerdeztem, hiszen balna lesre is csak az ev bizonyos szakaban lehet vallalkozni. Sajnos nem ebben...) Es tenyleg igaza volt! Tobb szaz foka sutkerezett egyszerre a sziklak tetejen! Vagyis hat sutkereztek volna. Napsugarak hijan csak az elegedetlen, panaszos boges maradt.

Az idelatogatasunk valodi oka azonban meg mindig hatra volt. Egy minden este ismetlodo attrakcio szemtanui kivantunk lenni! Az eloadas cime: Pingvin Parade. Szivmelengeto kis felvonulasa ez a sziget deli reszen feszkelo tobb szaz fos pinvinkolonianak, amely sotetedes utan kis csapatokba verodve erkezik vissza az ocean felol, majd az ellensegesen viselkedo siralyokat kicselezve, szorosan egy kupacban maradva, kacsazva vegigvonul a homokos parton, fel egeszen a domboldalt borito alacsony aljnovenyzetben megbujo szamtalan feszekig.

Ez a latvanyossag tobb tucat turistat vonz ide minden este. Hogy ez az intenziv erdeklodes semmikeppen se zavarja meg a faradtan hazateroket, a nezosereg reszere ket oriasi emelveny es fapallo lett kiepitve a szoban forgo partszakaszon, sot a felvonulas teljes ideje alatt rangerek tartjak fent a rendet. Az uditoitalokat es pattogatott kukoricat arulo stand, az elmaradhatatlan souvenir bolt azert mar egy kicsit tulzas, de ettol eltekintve ujabb pirospont a termeszetet olyannyira megovni kivano ausztralok ellenorzojebe.


Felejthetetlen latvany volt, ahogy az elso kis pingvinek megjelentek a homokos tengerparton. A feher tarajos hullamokat meglovagolva erkeztek egyesevel. A sotet ejszakaban csak a feher kis hasuk arulta el oket. A partra kierve felenken toporogtak egy helyben, tarsaikat kerestek, majd gyorsan egymashoz siettek. Felenkseguk oka a parton ogyelgo siralycsapat, ami valamilyen oknal fogva megprobalta elallni a feszkekig vezeto utat. A megtermett siralyokhoz kepest picurka pingvinek (a vilag legkisebb pingvinfajtaja ez!) csak kb. 8-10 fos csoportokba verodve mertek elindulni a siralykordon fele. A taktika hatasosnak bizonyult, a erofoleny meghatralasra kesztette az undok utonallokat es az edesen totyogo csapat elott szabadda valt a hazafele vezeto ut! A turistak lelkes biztatasa mellett vegre megindulhatott a Pingvin Parade!


Azert melos dolog errefele pingvinnek lenni...

------------------------
(Szigorúan tilos a pingvinek környékén fényképezni, ezért az emelvényes képek lopva Ákos mobiljával készültek, míg az utolsó kép egy képeslapról lett fotózva.)


Nincsenek megjegyzések: