"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

március 21, 2007

Ket tipikus nap (Indonezia)

Ket tipikus napot irok most le, kicsit potolva ezen mulasztasunkat, ugyanis tobben kerdeztetek, hogyan teliuk egy napunk, de eddig csak levelekben valaszoltunk.

Az egyik tipikus nap a yogyakartai (ejtsd: dzsogzsakarta, rovid neven Jogja, ejtsd: dzsogdzsa) elso napunk lehet. Elozo ejszaka ejfel korul erkeztunk, az elso szallas, ahol volt elfogadhato aron szoba, elfoglaltuk. Reggel tiz korul orara kelunk, a reggeli benne van a szoba araban: ket szelet pirtitos az otthoni vekony negyszog alaku szendvicskenyerbol, dzsem (vaj nelkul), egy kave vagy tea. Nem sok, eleg lesz egy orara, majd az utcan eszunk valamit.

A reggeli utan meg 11 elott elindulunk, hogy megnezzunk a kornyeken meg nehany szallast. Megnezunk meg harom helyet, szerencsere nem kell sokat gyalogolni, a hatizsakosok kiszolgalasara szakosodott negyedekben minden kozel van. A harmadik helyen a szobak kicsit egyszerubbek, de vilagosabbak, raadasul fele annyiba kerulnek, mint az elozo helyen. Meg del elott gyorsan kijelentkezunk (del utan mar a felszamoljak a kovetkezo napot), es atcuccolunk az uj szallasunkra.

A csomagok lepakolasa utan nyakunkba vesszuk a varost, meg kell szervezzuk a kovetkezo nehany napot. Bemegyunk negy ot utazasi irodaba, megkerdezzuk, mennyiert szerveznek utat a Bromo vulkanhoz, ill. mennyirt aruljak a buszjegyet Balira. Ezeken kivul meg masik harom dolgot is kinalgatnak - nem fogadjuk el, a varoson beluli programokat magunk szeretjuk megszervezni. Informaciot azert fel lehet igy csipegetni, de arra figyelni kell, hogy mashol meg tudjak-e erositeni az iment hallottakat! Vegul visszamegyunk a legolcsobb helyre, alkuszunk, majd fizetunk.

Mire mindezekkel vegzunk, mar 3 ora fele jar, mindenki farkasaehes, igy beulunk egy etterembe. Szerencsere az egesz regiora igaz, hogy nagy hagyomanya van utcan etkezesnek, elvan az ember ugy is, ha nincs konyha a lakasaban. Az olcso ettermek mellett rengeteg kifozde es mozgoarus kinalja portekajat: a kifozdek a helyre jellemzo 15-20 fele etelt, a mozgoarusok az olajban kisutott tesztakat, zoldseget, nyarsas husit, leveseket, palacsintakat, friss gyumolcsoket - mindezeket boseges valasztekban.

Kaja utan elindulunk felfedezni a varost, barangolunk a bazarsoron, fenykepezgetjuk az utcakat, epuleteket. Az egyik konyvesboltban megprobalom elcserelni a kiolvasott konyvemet nemi rafizetessel egy masikra, de most sajnos nem talalok kedvemre valot. Mindig az angol nyelvu ponyvak kozul valasztunk, egyszeru szokincsuek, konnyen olvashatok, raadasul izgalmasak is! (Penangban ert minket meglepeteskent, hogy tobb magyar nyelvu konyvet is felfedeztunk a polcon: egy Lorincz L. Laszlot, egy Robert Merlet - a harmadikra nem emlekszem. Vegre Macska is tudott venni maganak olvasnivalot!)

Mire itt tartunk mar este 7 van. Megszavazunk egy vacsit sorrel, majd utana internetes szabad program ejjelig. Ha van keszen iras, ilyenkor toltjuk fel, ha az internet istenei (routerei) is ugy akarjak. Jogjaban eleg lassu a net, vagy 50 percig(!) tart, amig megnyilik a blogger. A gmail meg a yahoo szerencsere hamarabb bejon, addig lehet valaszolgatni a maganlevelekre. A flickr, ahova a kepeket toltjuk, meg hektikusabb, ezert van, hogy eloszor kep nelkul kerul fel egy iras, es utolag, egy jobb helyrol potoljuk a oket, vagy inkabb addig nem is publikaljuk a bejegyzest, amig a kepek nincsenek a helyukon. A freeblog magyar szerver, az az irany kevesebbszer van bedugulva az internetes sztradan, de Macskaek tudnanak meselni, ez sem megy mindig tokeletesen!

Az internet utan a szobainkban teszunk-veszunk: furcsi, naplo vagy blogbejegyzes iras, elszamolas. Safiek a kepeket is at szoktak valogatni estenkent a laptopon. Ejfel-egy korul fekves.

-----

A masik tipikus nap az utazos nap. Nnna itt joval kevesebb minden tortenik! Pelda lehet ra a Bromo vulkan hajnali megtekintese utani utazas. Kilenckor indul a minibuszunk - igertek, de az egyik utitarsunk sokaig tollaszkodik a szobajaban, igy kb. 20 perc kesessel indulunk. Nemi tajnezes beiktatasa utan kb. f11-kor erunk le az utazasi irodahoz, pont idoben, mert a busz altalaban 11-kor jon, de van, hogy korabban. Az utazasi iroda valahol a fout mellett van, de megall itt a busz. Autok, buszok motorosok huznak el minden pillanatban. Ma nem jon korabban a busz. Varunk.


Es varunk,

DSC02641

es varunk,

DSC02636

es varunk a zajban es a buzben.

DSC02640DSC02639DSC02633


Aztan del korul megjon a busz. Legkondis, ez jo. 2+3 uleses, ez rossz. Nagyon rossz, csak a torzsem fer ra az ulesre, a vallaim mar lelognak. Ez meg a helyieknek is kicsi, de ok mar megszoktak. A legkondi nem birja, a kinti 35 fok helyett bent 29 lehet, a kozepso ulessorra mar alig jut levego. Izzadunk. Aludni csak az ablek melletti uleseken lehet valamennyire, mert kozepen ulve a kanyarokban kiesik az ember a szekbol.

Este nyolcra igertek az erkezest, de addig meg csak az ut 2/3-at tesszuk meg. Kicsi a labter, a seggunkon mar felfekvesek vannak, raadasul az eddig Monccsal bitorolt 3-as ulest meg kell osztanunk egy helyi lannyal, mert telik a busz. Olyannyira, hogy mar a folyosokon is dobozok vannak, felszallas utan mar csak ezek kozott bukdacsolva tudsz a helyedre kuszni. Az ulesek donthetok (na nem nagyon, mert akkor a mogotted levo oleben talalod magad), de arra jok, hogy kulonbozokeppen dontve a harom ulest, legalabb a vallak nem ernek ossze.

Este nyolckor kompolunk at Balira, ez jo, kicsit le lehet szallni. Hamar aterunk, visszaszallunk a buszra es robogunk tovabb. Mar a helyi lany is nyoszorog mellettem, ez mar neki is sok. Elovesz egy legyezot, szerencsere nekem is jut a legaramlatbol. Kesobb a homlokat az elozo ulesnek tamasztva elalszik, egy kanyarban majdnem az olembe dol. Vegul este helyi ido szerint h11-re erkezunk meg Denpasarba (itt egy oraval tobb van, mint Javan). Gyors tajekozodas az allomason, ajanlatkeres a taxisoktol es a minibuszosoktol. A taxis arat felhasznalva lealkudjuk a kisbuszt, es mar robogunk is a celunk, Ubud fele. 45 perc alatt odaerunk, hamar megtalaljuk a kinezett szallast. Kb. ot perc alatt sikerul is felverni a haziakat, a koverkes asszonysag haloingben, alomittasan mutogatja a szobakat. Almosak vagyunk, nem alkuszunk, gyorsan bekoltozunk. Gyors furci, hajnali negyed egy korul zuhanunk be az agyba.

Nincsenek megjegyzések: