"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

március 21, 2007

Kozlekedj okosan Indoneziaban! 1. resz, Autobusz

Az indonez kozlekedes annyi meglepetest tartogatott (remelem sok ujat mar nem fog okozni), hogy megeri osszeszedni, hogyan kell jo helyikent kozlekedni. Eloszor vegyuk at az autobusz KRESZt.
Utaskent csak ajanlasok vannak. Elso es legfontosabb pont, hogy a menetrend csak tajekoztato, fel-1 oras csuszassal mindig szamoljunk. Ha megall a busz pihenni, akkor az minimum fel ora, de inkabb hosszabb. Ezeknel a megalloknal a mellekhelyseget erdemes mindenkepp felkeresni, mert lehet, hogy a busz csak 8 ora mulva all meg legkozelebb es meg ha van is wc a buszon (persze guggolos), a sofor akkor sem lesz tekintettel a kanyargos uton arra, hogy valaki hatul eppen el van foglalva. Ezen kivul a busz barhol, barkinek megall (bocsanat, lassit) le es felszallas celjabol (ha beszelsz indonezul)!

Muszaki feltetelek:
A tukor radial buszoknak KOTELEZO! Biztos a Forma-1bol ismerik a slick gumi elonyeit. Egyebkent defekt nem gond, benzinkut mellet gumisbol van a legtobb az orszagban.
Kiegeszites iskolabuszokhoz:
Mivel iskolasokat szallitasz, ezert a busznak is dedosnak kell kineznie. Ezert kotelezo az iskolabuszokat kifesteni vagy Walt Disney, vagy japan rajzfilmfigurakkal. Hogy a busz ennek ellenere menon nezzen ki (mert egyebkent lehet, hogy egy gyerek sem a mi buszunkat valasztja), ezert, valamint a biztonsag novelese miatt a kovetkezo kiegeszito elemek kotelezok:
- hatso legterelo (a megfelelo leszorito ero erdekeben)
- a busz leultetese (a biztosabb utfekves)
- elso spoiler (a legellenallas csokkentese miatt)
- a szelvedo matricaval leragasztasa (optikai tuning, es talan nem egeti ki a Nap a szemunket)

Kozlekedesi szabalyok:
Bal oldali kozlekedes van. Mivel alig van mellekutvonal, lehajto, ezert az index felesleges, hasznalata modosul.
Jobbra index jelentese:
a) elozesi szandek (ha hatul vagy a sorban)
b) ne elozz, jonnek szembe (ez a mogotted jovonek szol)
c) menjel mar vissza a savodba, mert jovok! (jelzes a szembejovoknek)
Balra index:
a) majd mostanaban meg akarok allni
b) elozhetsz
A duda:
(Mivel deli orszag, ezert a duda hasznalatanak kulturaja, tortenelme van, igenylik az emberek a dudat. Vegul is, az mar majdnem zene!)
A duda hasznalata elozeskor:
Mikor kozelitunk az elozendo jarmuhoz, akkor 1 rovid hangjelzes. Jelentese jovok, huzodj lentebb, figyelj, forgalmi helyzet jon. Erre megerositeskent johet egy hasonlo valasz az elozendotol. Az elozes tenyleges megkezdesekor ezt meg lehet ismetelni. Ha mar elozunk es a belathatatlan kanyarban megjelent egy szembejovo akarmi, akkor 2 rovid jelzes, jelentese, most mar neked kell a fekbe taposnod, te vagy a lassabb. Kemenyebb eseteknel meg lehet ismetelni az elozot, vagy szigorubb hangjelzes jelezni akaratunkat. Ha az elozes rendben lezajlott, akkor 1 konnyed hangjelzessel megkoszonjuk a segitoeszseget es a valaszkurttel tovabbi jo utat kivanunk egymasnak!
(Mivel nagy az orszag es sok torzsbol szarmazo ember lakja, ezert a kurtjelzesek tobb szaz mas dialektusa letezik!)

Nincsenek megjegyzések: