"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

március 24, 2007

Kozlekedj okosan Indoneziaban! 2. resz, A motor

A motor egesz Indonezia (es Del-Kelet Azsia) legfontosabb kozlekedesi es szallitasi jarmuve. Ezert a ra vonatkozo szabalyok is kulonlegesek, a KRESZ nehany paragrafusa alol felmentest kapnak hasznaloi. Talan a legfontosabb ilyen szabaly, hogy motorral barhova, barmikor, barmilyen iranyba kozlekedhetsz, igy forgalommal szemben menni er! A piros lampa motorokra nem vonatkozik! Hasonlo fontossagu, hogy a motorvezetesnek nincs also korhatara. (Lattunk kb. 10 eves gyereket vezetni haza iskolabol, mogotte 2 fiatalabb testvere.) Ujabb konnyites: motoron a sofor es a hatso ember kivetelevel mindenki aludhat. (Ez gyakran 2 alvo embert jelent.) Bukosisakot nem kotelezo hordani. (Na jo, kotelezo, de azert lazadni is kell a szabalyok ellen!)
Ejszaka nem kotelezo bekapcsolni a vilagitast. Barmekkora targyat, elolenyt szallithasz motoron, de a modjat neked kell kitalalnod.

Muszaki eloirasok:
- a hatso vilagitas szabadon lecserelheto Knight Rideres futofenyre.
- az elso vilagitas az unalmas feher szinen kivul lehet meg kek, vagy piros!
- rokkantak ugy utazhatnak, mint egy oldalkocsis motorkerekparon. Az oldalkocsi egy keretes rampa, amire a tolokocsival fel lehet gurulni. A motor vezeteset ugy kell megoldani, hogy a eredeti kormanyt levagjuk, athelyezzuk, es egy egyszeru ruddal osszecsatlakoztatjuk az eredeti csonkkal.
Osszegezve el kell ismerni, hogy a kaosz szeru, am megis biztonsagosnak tuno utakon az egyik leghatekonyabb, leggyorsabb kozlekedesi forma, kulfoldikent jol lehet ismerkedni a piros lampanal (ha megis megallsz), es raadasul vicces! ;) (Csak a parkolasnal kell vigyazni!!!)

Nincsenek megjegyzések: