"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

november 30, 2006

Bangkok-GT - 6:5

Felsorakozik ujra a nemzeti negyes, hogy az India elleni sikeres meccs utan a kovetkezo csapattal, Myanmarral merkozzon meg. Mindenki legnagyobb meglepetesere Burma helyett Thaifold egyik csapata, Bangkok jott el!

Kalkuttabol bangkoki atszallassal repultunk volna tovabb Burma (Myanmar) fovarosaba, Yangonba. Bangkokban azonban kozoltek velunk, hogy vizum hijan nem szallhatunk fel a yangoni gepre.

A GT oldalon a megszokott csapat all ki: a ket bevallalos csatar, Acs es Mikola, valamint a lanyok alkotta megfontolt hatvedpar, Goncz es Papanek. A bangkoki kovetsegekbol, bankokbol, penzvaltokbol es taxisokbol allo csapat nem iger konnyu gyozelmet!

Es kezdodik a merkozes! A GT rogton az elso percben egy hatalmas ongollal indit, ami moralisan szemmel lathatoan megviseli a jatekosokat. Vajon osszeszedi magat a GT? Erre minden eselye megvan, hiszen meg csak a merkozes elejen tartunk!
Bangkok-GT - 1:0

Burmarol keves es ellentmondasos informacionk volt, a vizumrol pl. ugy tudtuk, hogy a yangoni repteren megvasarolhato. Aztan bangkoki repteren megtudtuk persze, hogy csak elore vasarolt vizummal lehet Myanmarba belepni. Nem volt mit tenni, be kellett lepnunk Thaifoldre, hogy elintezhessuk a burmai vizumot. Mint a GT soran eddig mindig, mindenrol ellentmondasos informaciokat kaptunk. A becsekkolos no szerint hosszadalmas lesz a vizumugyintezes, masok szerint nehany nap alatt megvan az egesz.

Bangkok nem hagyja ki a meglepetesbol adodo elonyet, es gyorsan egy golt varazsol a GT kapujaba. A GT-sek egyelore csak almosan botorkalnak a palyan; vajon osszeszedik-e magukat?
Bangkok-GT - 2:0

Kovetkezett a thaifoldi Lonely Planet beszerzese a repteren, majd nemi netes es szemelyes informaciovadaszas a kovetsegekrol, vizumokrol, repjegyrol. Mindez keves sikerrel, meregdragan, hulla faradtan Azsia legnagyobb repteren, 1-2 oras repulon megejtett szunyokalas utan.

Nemi frissites es egy rovid idokeres utan a GT ugy tunik erore kap! Lehet, hogy egy kiegyenlitett merkozesnek leszunk tanui?!

Megvasaroltuk vegul a thai vizumot is, majd elindultunk a varos fele, hogy bepotoljunk nehany ora alvast. A Khao San Road-on, a hatizsakosok Mekkajaban kerestunk menedeket. Ezeken a helyeken altalaban olcsok a szobak, van elet, es minden elerheto, amire szuksegunk lehet. Delutan egy korul jart mar az ido, mire meglett szallasunk. A nagy ijedtseget gyorsan leoblittuk egy kis sorrel. Aztan alvas, majd este megint elobujtunk megbeszelni a tovabbiakat. Az utca addigra teljes gozzel uzemelt, a szallasrol kilepve turistak, arusok, ettermek siofoki kavalkadjaban talaltuk magunkat!



DSC_7739


Eros ez a bangkoki csapat. A GT szemmel lathatoan erolkodik, probalkozik, de meg nem talalja a helyet. Idegen palyan, biztatas nelkul (hireink szerint a szurkolok Burmaban vartak a csapatukat) nehez dolguk lesz!

Bangok hatalmas. A 7,5 millios metropoliszban az utazgatas rengeteg idot elvisz. A buszok olcsok, ha az ember ki tudja talalni, melyik hova megy, de gyakran beragadnak a dugokba. Alig tudtunk naponta egy-ket dolgot elintezni, pedig meg taxiztunk is - ha mar nagyon megszorultunk idoben -, ami nem egy penztarcakimelo mutatvany!




DSC_7822



Bangkok egy szep figyelemelterelos csellel helyzetbe hozza magat, amit aztan kimeletlenul ervenyesit is.
Bangkok-GT - 3:0

A repteren kapott infonk szerint a repjegyunk idopontjat telefonon is lehet modosittatni, raadasul ingyen! Megis, egy ejszakai szallas aranak eltelefonalasa utan meg csak odaig jutottunk, hogy a ket legitarsasag egymasra es az STA-re mutogatott. Tisztara mintha otthon lennenk, csak itt nem is ertjuk egymast a telefonban!

Ujabb szep bangkoki csel, de a GT ezt jol kivedekezi.
Marad a 3:0.

Marad hat a szemelyes ugyintezes. Fogyott az aznapi munkaido, ezert taxit kerestunk. A taxis kezzel-labbal probalta elmagyarazni, hogy a szallasunkhoz kozeli Thai Airways ugyfelszolgalati iroda mar nem uzemel - vagy valami ilyesmi. Elvinni sem akart, hat mi sem eroltettuk a dolgot.

Acs legutolso megmozdulasa majdenm piros lapot eredmenyezett, de a kiallitas helyett meguszta egy sarga lappal.

Riksaval mentunk burmai kovetsegre, de utkozben kifogtuk az egyetlen, a varost nem ismero, szellemi fogyatekos riksast, aki folyton azt ismetelgette, hogy buda-buda-buda-buda, meg safi-safi, vagyis Buddha meg Safi(???), a vegen mar nem is mertunk bologatni, nehogy egy templomba vigyen minket. Utkozben Macsra rajott a szapora szukseg, egy piros lampanal kiugrott a riksabol, es elrohant egy kozeli etterem fele. Eloszor azt hittuk otthagyjuk, es csak este a szallason talakozunk vele ujra, de vegul a riksasnak sikerult kihuzodnia. Ez a kis kitero es varakozas jo alkalom volt neki a viteldij felemelesere is... Buda-buda, mi?!

A GT-sek kitarto tamadasa meghozza az eredmenyet, gol!
Bangkok-GT - 3:1

Vegul idoben beertunk a burmai kovetsegre, es nemi sorallas utan leadtuk a vizumigenyleseket.

A biro az oraja nez, majd lefujja az elso felidot, a jatekosok levonulnak a palyarol. Eddig ugy nez ki Bangkok erosebb, felkeszultebb. Ha a GT osszeszedi magat, szep meccsnek lehetunk tanui a masodik felidoben.

A GT csapat kicsit kikapcsolodott a szunetben, de az arcukat nezve rajuk fert volna meg egy kis pihenes. Nezzuk, maradt-e bennuk eleg szufla a masodik felidore?

A sok intezgetes kozepette sikerult egy kis idot szakitani egy rovid csatornan hajokazos varosnezesre, ahol az uszo piacot egyetlen szuvenirt arulo csonakos neni kepviselte. Vettunk tole egy sort. Megneztuk a Wat Arunt is, de a korulzart varosra mar nem maradt idonk.


DSC_7670


Ugy latszik megerte a pihenes, ujabb GT gol esik. A Bangkok gyorsan valaszol, ujabb pontot szerez, igy megorzi elonyet.
Bangkok-GT - 4:2

Az STA-ben csont nelkul attettek a jegyet - 30 dollarert. A tologatasi dijrol volt szo Magyarorszagon, de mivel mar kezdtuk elhinni, hogy ingyen lesz a modositas, ez fizetnivalo nagyon nem esett jol!

Egy jo otletbol szep tamadast vezet elo Mikola, amelynek a vegen a jobb folso sarokba fejeli a labdat! Szep gol!
Bangkok-GT - 4:3

Mikozben a varosban bolyongtunk, kitalaltam, hogy a bangkoki hajojarat esetleg jo kozlekedesi eszkoz lehet. Teljes mertekben bejott: a szallasunk es az uzleti negyed kozeleben is elkanyarog a folyo, a jaratok viszonylag suruek, itt nincs dugo, es ingyen van a varosnezes! :)

DSC_7516


Uj cselt vezet elo a GT, amit Bangkok eloszor sikeresen kived. A masodik GT roham azonban atjut a vedelmen, es a labda a bangkoki haloban landol!
Bangkok-GT - 4:4

A varosi vandorlasaink kozben kitalaltuk, hogy az idoben kozeli Laoszi vizumra is ra kellene kerdezni, nehogy ugyanigy jarjunk, mint a burmaival. Rohanas, taxizas, epp idoben erkeztunk meg a lao kovetsegre. A vizumugyintezes nehany ora, az express ugyentezes egy ora. Kiraly, de az utlevelunk meg a burmai kovetsegen volt leadva, ezert masnap ugyanigy vegigrohanhattuk ezt a tavot az utlevellel a zsebunkben. Sikerult meg felfogadasi idoben odaernunk, igy meglatt a lao vizum is. Radasaul a szomszedos piacon isteni csirkecombot ehettem! :)

A GT figyelme megint ellankad, a csapat kicsit leereszt, olyannyira, hogy majdnem ujabb ongolt lo! Egy nezo bekiabalasa ebreszti oket, kapkodva probaljak ujra iranyitasuk ala vonni a jatekot.

Az egyik este egy asztalszomszedunk a Myanmar LP-t latva a kezunkben figyelmeztetett, hogy szamitsunk ra, hogy Burmaban nincsenek bankautomatak, es sehol sem lehet bankkartyat hasznalni, vagyis az osszes, az ott tartozkodashoz szukseges penznek elore dollarban nalunk kell lennie. Mostanra kifogyott a dollarkeszletunk, eleg nehez helyzetben talaltuk volna magunkat penz nelkul Burmaban!

Ujabb bangkoki banki gol.
Bangkok-GT - 5:4

Dollart kellett hat szereznunk. A CitiBankba mentunk, mert Safinak ott van szamlaja, nekunk meg OTP-seknek ugyis mindegy, csak bank legyen. Ott kiderult, hogy csak CitiBank ugyfeleket tudnak kiszolgalni, igy mi harman rogton le voltunk rendezve. Safi sem jart jobban, mert neki meg nem lattak az otthoni dollarszamlajat, amin szinte az osszes koltopenzet tartja.

Bangkok kimeletlenul ujra golra valtja a hazai palya elonyet.
Bangkok-GT - 6:4

Kiderult az is, hogy meg bankban sem tudunk kozvetlenul dollarhoz jutni, csak Bahtot kaphatunk, es azt kell bevaltanunk dollarba. Forint-dollar-bhat-dollar konverzio - finom! (A VISA kartya dollar alapu, ezert van a forint es a baht kozott egy dollar valtas.)

Mikolat felrugjak, de a biro nem itel szabadrugast.

Kozvetlenul az indulas elott csinaltattam uj VISA kartyat, aminek meg nem tudom fejbol a PIN kodjat. A DVD, amin minden fontos adatomat, meg egyeb, a GT-vel kapcsolatos dolgot elhoztam, tonkrement. A masik kartyam Maestro, feltem tole, hogy a forint-euro-bhat-dollar valtassal rosszul jarnek, emiatt nem mertem ezzel a kartyaval penzt levenni.

A GT helyzetbe kerul, de ugy nez ki, ezt a tamadast a Bangkok ugyesen kivedekezi.

Azt talaltuk ki, hogy Moncs szamlajara utalok, Safinak meg meghitelezzuk a penzt, es egyszerre vesszuk le harmunk osszeget, igy meg jol is jarunk, mert csak egyszer kell tranzakcios dijat fizetni. A harmadik bankjegyautomatanal mar biztos volt, hogy 20-25 ezer Bahtnal tobbet nem lehet egyszerre felvenni, igy vegul megis csak harom reszletben tudunk a penzunkhoz jutni.

Acs szep csellel indit, eloreadja a labdat, de parkjelzo lest int. Bangkoki kirugas kovetkezik.

Macska jo otlete volt, hogy ha mar egyszer valtanunk kell, miert nem inkabb rogton Kyatba (ejtsd: csat) valtjuk a penz egy reszet, legalabb az also napokra lenne helyi penzunk. Vagy ot valtot probaltunk, de sehol sem volt Kyat. Az utolsoban aztan elmondtak, hogy Burman kivul sehol sem valtanak Kyatot, ezert kifele se nagyon hozzunk belole, mert a nyakunkon marad!

Ujabb kitarto GT ostrom, aminek a vegen goltol rezeg a bangkoki halo!
Bangkok-GT - 6:5

Oke, akkor marad a dollar! Negy penzvaltot probaltunk, es bar tobbnel volt kiirva eladasi arfolyam csak az utolso volt az, amelyik tenyleg adott el dollart. Sikerult felvasarolnunk szinte a teljes dollarkeszletet, a vegen mar 10, 5 es 1 dollaros cimleteket is kaptunk!

Veget ert a masodik felido is, 6:5-tel vegul a bangkok gyozott, beigazolodott a papirforma. A GT derekasan kuzdott, az erkolcsi gyozelem mindenkeppen az ovek.

Visszavago ket het mulva Chiang Mai-ban! :))

A problemakon kivul Bangkok egy kellemes meglepetessel szolgalt: olcso, finom es valtozatos a kaja. India utan kifejezett feludules volt! Macs szerint kajaba fojtottuk a frusztracionkat.

Vegul negy es fel nap alatt sikerult mindent elinteznunk. A negyedik nap reggelen vegre velunk szallt fel a yangoni gep.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Labi! Milyen állat a parkjelző? Koreai? :)

Unknown írta...

Na, most te voltal ott, vagy en...?! :))))))))))) Itt ilyenek vannak es kesz! :P