Indiat semmikepp nem neveznem a kulinaris elvezetek hazajanak. Persze ez kizarolag egyszemelyes velemenyem, es gyorsan hozza kell azt is tennem, hogy mi csak a vegetarianus kinalatot kostolgattuk, azt is altalaban utcai standokon, olcso ettermekben vagy a sajat hotelunk konyhajan, s ezek alapjan nyilatkozom....
Kezdjuk az italokkal. Kedvencunk a lassi. Ez egy iro- vagy kefirszeru tejalapu ital, lehet sos (ezt csak Labi kostolta, szerinte finom) es lehet edes, valamint osszeturmixolhatjak gyumolccsel, igy alakul ki a bananlassi (a favorit), mangolassi, ananaszlassi, narancsoslassi, vagy vegyesgyumolcs lassi. Pushkarban lattunk meg Baba special Lassit is, ez a szent embereknek keszul, hogy hosszasabban tudjanak meditalni :)
Masik tipikus ital itt az indiai tea. Ennek is igen nehez ellenallni, igy aztan nem is allunk ellen, ahol csak tehetjuk ontjuk le a torkunkon 5-15 forintokert e finom nedut. Valojaban tejes feketetea jo sok cukorral, meg specialis fuszerekkel megbolonditva. Van, hogy masala teanak is nevezik. Tegnap, amikor egy igen kulonleges izvilagu teat horpintgettunk, azt mondta a keszitoje, Gudajarat port kevert bele... Reszemrol eleg eros fenntartasokkal alltam a tejes tea kerdesehez, az elso egy-ket hetben elutasitottam, hogy megkostoljam, sok rosszat hallottam az angol tejes tearol... Moncsi mind az angol, mind az indiaia tejes teak koreben otthon van, es valtig bizonygatta, hogy elobbi valoban nem tul kivanatos, de utobbit semmikepp nem szabad kihagyni. Vegul tenyelg muszaj volt megkostolnom, es mar az elso alkalommal nagyon finomnak talaltam!
E ket italon kivul citromos teat es palackos vizet fogyasztunk legtobbszor, a tobbiek meg kolaval es egyeb cukros lottyokkel probaljak cukorhianyukat potolni (a kepen lathato majom moncsot szabaditotta meg az egeszsegtelen nedutol...), meg neha-neha megengedunk magunknak egy-egy sort, pl. Goan a goai Belo-t.
S hogy mit eszunk??? Eszak-Indiaban a legnepszerubb koret a pitaszeruseg. Ezt vagy chapatinak, vagy nannak, vagy rotinak, neha parathanak esetleg dosanak hivjak, mi laikusok csak igen minimalis kulonbseget birtunk felfedezni e sokfele "palacsintakenyer" kozott. Delen a rizs a lefontosabb eleme a meleg etelnek. Ebbol rengeteg fele van, rovid, hosszu, kerek, keskeny, vagy hogy Gomboc Artur szavaival eljek toltott, nugatos, mogyoros, lyukas, kocka, teglalap, stb... A rizs melle altalaban Dhal-t kinalnak, ez leginkabb a lencsefozelekhez hasonlithato, csak kevesbe suru. Vagy valamilyen vegyes zoldseget (altalaban krumpli, paradicsom, padlizsan, neha spenot es karfiol) esetleg spenotos paneer-t, ez pedig a tofuhoz hasonlito feher sajtfeleseg. Szeretem az egg biriyani-t, ez legtobbszor tojasrantottas rizs, de Indiaban sosem tudhatsz elore semmit, azt hiszed, mar vegre tudod mit rendelsz, es egyszercsa kihoznak pirospaprikas rizst egy kemeny tojassal... Udaipurban az Ana barban torzsvendegek lettunk arra az ott toltott ket napra, ott kedvencunkke a "local cheese garlic"-os rizs valt. Ha az utcan kajalunk, ott altalaban samosat vagy pakorat vehetunk - a ketto kozott kulonbseg szamunkra csak az alakjaban van: a pakora kerek, a samosa haromszog alaku - a lenyeguk ugyan az, felapritott zoldsegmassza palacsintatesztaba martva es forro olajban kisutve.
Jopofa, hogy neha egy palmalevelre teritik rizsadagunkat, maskor azert kis talka formajura preselik a palmalevelet, ugy teszik bele a pakorat, vagy akar a dhalt is.
Lelkes ujonckent igyekeztunk az ettermekben uj, izgalmas eteleket enni. Egy ido utan azonban eljutottunk oda, hogy az etlap bongeszese kozben ahelyett, hogy megkerdeztuk volna a pincert, ez-vagy az a nev, megis mit takar, egymasnak magyaraztuk el az egyes eteleket, indiai modra: "little vegetable, mixed, with rice and some sauce" - a pincer ugyis ezt a valaszt adta volna, es altalaban nem tevedtunk, barmit kertunk, a fenti etelegyveleg kerult az asztalunkra.
A magam reszerol bevallom, szegyen ide- szegyen oda, en bizony mar az elso heten ha tehettem a kontinentalis etelek kozul valogattam, es hatalmas elvezettel nyeltem a francia hagymaleves, paradicsomos spagetti, hagymas-tonhalas piritos minden egyes falatkajat! Nekem itt minden etel egyfajta izu: csipos es rettento fuszeres, rengeteg borsot tesznek bele, ezen kivul fokent a komenymagot es a koriandermagot erzem ki az etelekbol, e kettot persze egyben teszik mindenbe, nem orolve es igy a fogam alatt roppannak szet a fuszerdarabkak - amiknek az izet sajnos sosem szerettem.
Apropo fuszerek: India egyebkent hagyomanyosan a fuszerek hazaja, allitolag Kolombusz Kristof is a keralai Malbar Part feketeborsat indult megkeresni, midon felfedezte Amerikat (forras: Lonely Planet). A borson, komenyen es korianderen kivul a safrany, a kardamom, a vanilia, es a szegfuszeg, tovabba a mar emlitett chili, mind mind alapveto reszet kepezi az indiai konyhanak.
Semmikepp sem szabad kihagyni a felsorolasbol a haleteleket, illetve a tenger gyumolcseit, ezek szinten nagy valasztekban kaphatok, es altalaban igen izletesek.
Ami meg esetunkben a legnagyobb mennyisegben kerul teritekre, azok a gyumolcsok, kulonos tekintettel a bananra. Napi 5-6 banan a minimum, utazasok alkalmaval ennek ketszereset is elfogyasztjuk. Narancs es mandarin is mindenutt kaphato, de ettunk mar mangot (sajnos ezzel kapcsolatosan nincs sok tapasztalatunk, igy azt sejtjuk, hogy meg eretlen volt, de lehet, hogy megsem) ettunk chico-t, ez nagyon edes, kisse kaveizu finomsag volt, eloszor azt hittuk ra, hogy csupasz kiwi, esetleg krumpli. Almat is vettunk ketto szemet annyiert, amennyiert kb 30-40 banant is kaphattunk volna!
Utolsokent emlitem meg a chikki-t, rendesen raszoktunk. Porkoltmogyoro, mezes karamellaval osszeragasztva! Ez az amit nem lehet megunni... :)
"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)
visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project
november 21, 2006
Kaja-pia Kovi kedveert
Posted by
Safi - Zsu
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Imodiumlassi nincs? :o)
Tényleg, nem hajtanak meg ezek a dolgok?
Annak idején az összes teát, immodiummal vettem be, amibe tejet kevertek.
A legsúlyosabb a jakvajas tea volt, annak a hagyma se vette el a rettenet ízét, és az unicum se nagyon bírt vele. (Szóval a hátsónk zuhanyrózsa lett :o)
sajnos en viszont imadom a komenyt a koriandert es a kardamomot is no meg a sos lasszit is (asszem)
nyamm nyammm nyammm nyammm
irigy irigy irigy
:)))
ja Kovi voltam es koszonom a nevreszolo bejegyzest :)
Meghajtaniiii??? Inkabb a masik veglet! Labi, aki normal esetben napi 2-3 szor jar dolgat vegezni, epp tegnap panaszkodott, hogy mar 4 napja nem is...
S ugyan igy vagyunk ezzel mindnyajan.
Immodiumot nem szedunk, a teahoz a tejet felforraljak mindig, Lassit meg csak biztos (ertsd LP altal ajanlott) helyen iszunk.
Hat Ko, ha imadod, akkor neked ez volna a paradicsom. Persze azert 7 heten keresztul CSAK kardamom, komeny es korianderizu kajat enni szerintem neked is uncsi lenne... Abbol is gondolom, hogy mostanra mar a tobbiek is attertek a kontinentalis kajara (mar ahol epp a helyzet engedi...)
UDV
ZS
Erdekes modon nem kell szaladoznunk egyfolytaban! :) Vannak persze kivetelek, de azok gyors lefolyasuak ;) Persze ovatosan kezdtunk be, eloszor semmi tejes, semmi zoldseg, de az elso turistasabb helyen nem birtuk tovabb vitamin nelkul, es aprankent elkezdtunk mindent enni.
Most ott tartunk, hogy a leglepukkantabb teazokban es kifozdekben eszunk, 2-3 rupiert a teat, 1-3-ert a szamoszat. 15-ert (75 Ft) mar be lehet lakni rendesen! :)
Ja azert volt egy korai kilengesem, Sanchiban megkostoltam a munkasok zoldseges kajajat, egy nap lazas hasmeneses fetrenges volt a jutalmam...
(Zuhanyrozsa - valami hasonlo tortent velem is, a hig materia es a csili ugy kimarta, hogy amikor mar szilard volt, vereset kakiltam [es vert izzadtam] a kov. nehany napban... :)
Az utazas miatt ot napja bekaptam ket hasmenes elleni tablettat, mert ereztem, hogy megint keszul valami. Na most a masik vegletbe csapott at az emesztesem, borsonyi izzadsagcseppekkel a homlokomon kaveval es cigivel imadkozom ki magambol bogyonkent az anyagot... ;)))
Bocs, ha tul naturalisra sikeredett ez a resz...)
Neha belekeverek valamit a lassiba, de az nem imodium ;)
Ja.
Meg volt annyira Curry-s étel,
hogy 3-szor csípett.
Amikor beleléptem akkor is :o)
Vegre valamihez en is hozza tudok szolni.... - lehet hogy elobb kellett volna olvasnom ezt a reszt.. :o) Gyerekek, ha gondotok van a kajaval - sajna erre mifelenk is hasonloak az evos-ivos szorik, itt is csilipagira meg kilo fuszerekre keszuljetek; kulonbseg viszont hogy en meghalok ezekert az izekert.... Altalaban a legkoszosabb -lepukkantabb helyeken is baromi jokat lehet enni, nekem eddig itt csak 5 szelet pick-szalamitol volt gyomorrontasom, a curry-tol meg soha. A mango lassi rulez, nekem napi 2-3 lecsuszik, es kepzeld KM, meg halat is eszegetek nehanapjan... ;o)
Sok pusszantas, joleszmajd latni titeket!
Az indiai kaja egyszeru, de kurva jo volt, a thai kaja fincsibb, de budosebb. :)
aze' mer' mindenben halszosz meg rakpaszta van :) meg jo, h macs csak fel-vega ;) Ko
Nem lenne jobb egy kis finom lecsó vagy krumplistészta uborkasalátával esetleg gyümölcstorta ?
Megjegyzés küldése