"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

november 11, 2006

Goa 2 - Heti vegyes

A Goan toltott egy het nagy resze pihengetessel, gyogyulassal telt. Hol a kokuszkunyhonkban, hol a tengerparti homokban heveresztunk, vagy ultunk az ocean selymesen simogato, almosan hullamzo, lanyos vizeben, esetleg a szallasunkhoz tartozo,nadfedeles teraszon szurcsolgettuk a citromos teankat, bananturmixunkat. Gyorsan telt az ido ugy is, ha a pincersracok altal talalt es patyulgatott masfel honapos Bronco kutyussal jatszottunk, vagy ha a kb. fel eves, Alira (a kutyam) hasonlito, de rettento sovany kislanykutyat szeliditgettuk, etettuk. (Egyebkent itt Goan osszehasonlithatatlanul jobb dolguk van a kutyaknak, mint masutt Indiaban. Sok visel nyakorvet, s van gazdaja tehat, de meg a koborkutyak se annyira sovanykak, mint mashol, - gondolom a rengeteg turista reven is - mindegyiknek csurran-cseppen neha valami falat.)

Labi es Moncs igyekeztek nalunk kicsit aktivabb eletet elni, minden nap bejartak Benalium faluba setalni, netezni, vasarolni. Elso ilyen setajuk utan Moncs oromtol ragyogo arccal, csillogo szemekkel meselte, hogy talaltak egy SZUPERMARKETET!!! Indiaban az elsot! Elmondasa szerint csak allt a tubusok elott megigezve, szinte beleborzongott latvanyukba, percekig le sem tudta venni roluk a szemet. Ilyen sampon, olyan tusfurdo, amolyan dezodor, szunyogriaszto krem...! Egy igazi kanaan!

Akkor dobbentunk ra, hogy Macskaval sikerult teljesen bepunnyadnunk a blue corner nevu uj kis otthonunkba, amikor Labi egyik reggel tanacstalanul megallt a szoba falan levo kapcsolotabla elott, s elmorfondirozott, melyiket is nyomja meg a szamtalan gomb kozul, ha a furdoben akar vilagossagot csinalni, en pedig oda se fordulva segitettem neki: a furdoje balrol a masodik...

Ettol aztan annyira megijedtunk, hogy el is hataroztuk, meg aznap felkeressuk a helyi orvost, hatha elo tudja segiteni mihamarabbi felepulesunket.

A koszos kis varoban eleg hosszu sor volt, de a doki gyorsan dolgozhatott, mert hamar sorra kerultunk. Mielott megvizsgalt volna minket, az orvos lehuzott a kezerol egy valaha feher, most inkabb feketebe hajlo szovetkesztyut - olyat, amilyet Macs anyukaja, Piroska neni a kerti gyomlalashoz hasznal - s elotunt alola egy gumikesztyu! Hiaba, itt is adnak a higieniara...!
A doktor ur egy elemlampa segitsegevel megvizsgalta torkunkat es szemunket, majd meghallgatta a mellkasunkat, megmerte a pulzusunkat es mar kesz is volt a diagnozis. Macska szurit kapott a popsijaba es masfel oldalnyi receptet, nekem be kellett ernem par vacak kis tablettaval es egy koptetovel.

"Ki az, mi az, hol vagyok, mi ez a zaj?" riadtam fel mely almombol, mikor Moncs es Lab visszaertek delutani setajukbol. Almosan pislogtam a kulvilagba, ok pedig porogtek ezerrel, pisiltek, tusoltak
atoltoztek, csacsogtak... Aztan vigyorogva ket ketdecis kis uveget toltak az orrom ala: brandy! "Safi, a mezeset a kedvedert vettuk!"- mondta mosolyogva Moncsi, majd ivott egy kortyot belole es maris a kezemben talaltam az uvegcset. Ekkora eroszak lattan meg se probaltam tiltakozni, megadoan en is kortyoltam egyet az itokabol. Pont olyan volt, mint egy mezes brandy!

10 perccel kesobb lesetaltunk a teraszra vacsorazni. 6 ora volt, messze a latohataron a narancssarga napkorong mar keszult elmerulni az ocean habjaiban. Lagy szello lengedezett, a homokban apro feher tarisznyarakok szaladgaltak, a siralyok a parton hagyott halaszhaloba akadt halmaradvanyokon veszekedtek - kellemes estenek neztunk elebe.

DSC_6236_m

Aztan hirtelen a korulottem levo zajok, hangok elhalkultak, Moncsi, Macska, Labi arca mintha tavolodna tolem, itt vannak, tudom, de megis, mintha teljesen egyedul lennek. Mi tortenik, elajulok? Ekkor ugy ereztem, mintha elkezdenenek belulrol perzselni, kulon-kulon, egyesevel ereztem minden egyes hajhagymamat, az agyam, a szemem minden egyes reszecskejet, es minthogyha mindet bekentek volna brutal csipos paprikaval. Aztan az egeto erzes szepen rahuzodott a fogaimra, a fogzomancom minden "pixele" izzoan egett. "Most meghalok" - mondtam ki fennhangon is amit gondoltam. Ekozben az egeto erzes atterjedt a torkomra, majd a vegtagjaimra is igy elkezdtem ficankolni a szekemen. Labi utobb azt mondta furcsa kontraszt volt, ahogy azt mondtam, hogy meghalok, s o kozben arra gondolt, ilyen elonek meg sosem latott: tagra nyilt szemekkel, kipirosodott arccal, elenken, frissen forgolodtam a szekemen. Aztan a csipo erzes elmult, de nem sokkal kesobb ujra jott egy "roham", majd az is elmult, bementunk mindnyajan a kunyhonkba, lefekudtunk Macskaval, Moncs es Lab pedig felolvaso estet tartottak addigra elkeszult blogbejegyzeseikbol, hogy eltereljek kozeli halalomrol a figyelmemet. A rohamok 3 oran at vissza-visszatertek, este 9-re azonban vegleg elmultak (azota se tertek vissza), s csak a kimerultseg maradt utanuk. Megvacsoraztunk, aztan gyorsan elmentunk aludni. S hogy mi okozhatta ezt a rettenetes erzest? Biztosat azota sem tudunk, de feltetelezzuk, hogy a brandy veszett ossze a nem sokkal korabban elfogyasztott kanalas orvossaggal - egy allergias reakcio esetemben egyaltalan nem meglepo, ismerve szamtalan allergiamat...

Hala a friss tengeri levegonek (es a gyogyszereknek persze), pentekre azert sikerult magunkat annyira osszeszedni, hogy motort berelhettunk es azzal jartuk be Goa fobb nevezetessegeit. Macskaval mi egy nagy Enfielden feszitettunk, Labiek robogoval nyomtak. De errol a kalandrol Labi bovebben is beszamolt.

Biztos ami biztos, pentek este meg egyszer beugrottunk a dokihoz, Macs ujabb szurit kapott es egy, az elozonel is hosszabb listat a kivaltando gyogyszerekrol, engem viszont meg az orvos is hipohondernek nezett, de azert felir Nekem egy ujabb kanalas orvossagot, meg negy tabettacskat allergia ellen(?), s kozben olyasmit motyogott, hogy a kohogesem allergias eredetu, es 4 nap alatt elmulik...?

Aztan ma bucsut vettunk kokuszkunyhonktol, teraszunktol es a kedves pincerfiuktol, s Milton, az egyik legaranyosabb azzal koszont el, ne aggodjak, gondoskodni fog "Alirol". :)

Nincsenek megjegyzések: