"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

november 13, 2006

Hampi

Sajnos Hampinak nem olvasnunk rendesen utana, igy csak fel napot szantunk a megtekintesere. Hiba volt. Egy raeros turista akar napokig is elbolyonghatna itt konnyeden. A valahavolt egyik legnagyobb hindu birodalom fovarosanak, Vijayanagar-nak romjai hatalmas teruleten szorodnak szet. A templomok, szentelyek, palotak, elefantistalok maradvanyai elszortan, nehany kilometerre fekszenek egymastol. A koztuk levo tavolsagot riksaval, biciklivel, esetleg motorral lehet legkonyebben athidalni, de van aki gyalog vag neki ennek a neptelen (olykor turistaktol hemzsego), holdbeli tajnak.

Tagadhatatlan, egyik-masik templommaradvany mar onmagaban is bamulatosan szep - a leglelegzetelallitobb mindkozul a Vittala Templom, ami meltan kepezi a vilagorokseg reszet.

DSC_6843

Megis, ami szamomra igazan felejthetetlenne tette ezt a latogatast, az maga a LATVANY, amit a tobb szaz eves epuletek es az azoknak hatteret ado rendkivuli taj osszhangja nyujt.

DSC_6865

Az amugy is dimbes-dombos tajat kulonos, elso ranezesre szinte mestersegesenek tuno sziklahalmok teszik meg valtozatosabba. A hanyagul egymasra szort oriasi voros sziklatombok lattan a szemleloben felmerul a kerdes: csak nem holmi trefas kedvu oriasok jartak erre...? A hatalmas kavicskupacok kozott kigyozo utacskak feladata, hogy elvezessek a latogatot egyik latvanyossagtol a masikig.

DSC_6903

Palmaligetek es bananultetvenyek is helyet kaptak ezen a hatalmas parknak is felfoghato teruleten. Jelenletuk celja konnyen meglehet nem ez, megis, harsany zold szinuk tolti meg elettel a korengeteget.

Nincsenek megjegyzések: