"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

november 25, 2006

Konark es Puri

Konarkrol hamar kiderult, egy fel nap alatt bejarhato. A varos csak a Nap Templomnak koszonheti letezeset, az a nehany tucat bode, hotel, etterem, amibol all, csak az idelatogato vendegek kiszolgalasara rendezkedett be. Annak orultunk viszont, hogy betevedtunk a templomhoz kapcsolodo muzeumba, ami egy gyongyszemnek bizonyult a kiallitott szobrok, epulettoredekek szempontjabol is, ill. a kialllitas minoseget tekintve is. Persze, az egesz Indiaban dulo neonszerelem itt is dul, de itt azert mar lattunk egy-ket spotlampaval megvilagitott mutargyat is.

DSC_7258

Miutan csutortok reggel megneztuk a templomot, hamar buszra pattantunk es atrobogtunk Puriba. Szo szerint pattantunk: a hotel tulajdonosa megallitotta nekunk a Puriba tarto buszt. A szobabol lelekszakadva rohantunk a buszig, a zsakokat feldobaltuk a tetore, majd bevetodtunk az utasterbe...

A viszonylag rovid, masfel oras utazas utan ket biciklis riksaval vitettuk magunkat az elore kinezett hotelbe. Az egyik riksas lelkes unszolasara - szokasunktol elteroen - meg negy masik hotelt is megneztunk, aztan egy kis eldugott, de tiszta es olcso csaladi apartman mellett dontottunk. Meg aznap este lefoglaltuk a motorokat a masnapi kis turankra.

Sajnos Macs nem kapott Enfieldet, csak egy laharcolt Yahamat, mig mi a szokasos robogonkal vagtunk neki az utnak. Purirol azt kell tudni, hogy a varos kozepen meg van nemi aszfaltut, ami meg szeles is, de ahogy haladunk kifele, egyre inkabb elsikatorosodnak az utak. Ennek az osszezavaro tenynek es a girbegurba utcaszerkezetnek koszonhetoen ket(!) orankba telt, amig kitalaltunk a varosbol.

Miutan megleltuk a jo iranyt, meglepetesunkre egy nagyon jo minosegu, kis forgalmu, palmakkal szegelyezett uton talatuk magunkat, ahol elmeny volt levezetni a majd' 50 kilometert.

DSC_7488

Oromunket az sem rontotta el, hogy az ut felenel nehany kilometernyi szakasz homokcsapdas, katyus foldutta valtozott, mintha az utat a ket vegerol kezdek volna epiteni, es a ket fel valahogy nem ert volna vegul ossze... :)

Kesobb tudtuk meg, hogy az utolso 20 kilometeren a tolunk jobbra elterulo nagy viz, az arasztasos muvelesu 'kertek', mar a Chilika to reszet kepeztek. A Chilika to, Azsia legnagyobb 'kevert vizu' lagunaja, amelyet egy 60 km-es termeszetes homoggat valaszt el a Bengali oboltol, es amelyben a sos tengerviz, a beomlo folyok edes vizevel keveredik. A sekely, 600 negyzetkilometeres vizu tavat a monszun 1100 negyzetkilometeresre dagasztja.

A to ad otthont az Irrawaddy delfinek legnagyobb populaciojanak, gondoltuk befizetunk egy masfel oras delfinlesre a tavon! Rogton indulas utan 3 perccel mar lattunk delfint, es vagy 10 percig keringtunk, ujabb es ujabb peldanyokat fedezve fel a zavaros vizben. Ez a fajta delfin majd ember nagysagu, 100-150 kilos bekes joszag. Utana meg elvittek egy messzi szigetre templomot nezni, ahol a pap az aldas utan mar hozta is a talkat az adomanyoknak. Visszafele ujabb hosszu ut. Jol birjak a delfinek ezeket a hangosan pofogo ketutemu hajomotorokat szanaszet a tavon!

DSC_7431

Visszafele ujabb kellemes motorozas es homokralli kovetkezett. Azt mar korabban felfedeztuk, hogy baratsagos emberek elnek errefele. A turista nem feher hollo itt, megis szinte mindenki integet, aki meglat minket a motoron. Epp kisiskolasok rajzottak haza csapatostul az uton - hat vegig vigyorogtuk es integettuk a fel utat, a gyerekek izgatott kialtozasat hagyva mindig magunk mogott. Kedves bucsu Indiatol. :)))

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szasztok!

Na, miért nem írtok már?
Az iwiw-en láttam, hogy a Macska írta, hogy Bangkokba mentetek, nem Burmába, mert a vízumot nem sikerült egyszerüen intézni. Bár gondolom most már Burmában lehettek, ha ennyire nincsen net.

Addig egy kis hazai.
Itthon elfelejtett tél lenni. Mikuláskor 18 fok volt valamelyik faluban, de amúgy is meleg van, ezért mindenki elfelejtette, hogy itt a Karácsony. Az oroszoknál a medvék nem mentek el téli álomra a meleg miatt, dániában lepkék kergetöznek, a sípályák meg döglenek. Mühóval próbálják a környéküket beszórni. Biztos meglesz majd a meleg böjtje.

Meghalt Puskás Ferenc. Az egész focivilág gyászolta. Szép szertartást rendeztek neki.

Nemsokára Karácsony, próbáljuk a Szilvesztert is szervezni.

A PÜH-vel (Pomázi Ürhajózási Hivatal - volt osztálytársamék) szervezzük az elsö ürsétát Pomázon. Minden kocsmát végiglátogatunk egy nap alatt, mindenhol egy feles üzemanyaggal. 22 kocsma van Pomázon, a (z)ürséta 27-én lesz.

Ezek voltak rövidhíreink kishazánkból.

Pusza:
Bulirobot

Írjatok

Unknown írta...

Mokas, de Puskast mindenki ismeri a vilagon, nem egy fociszerelmes emberke tudta, hogy mostanaban halt meg. Orulet! En is egy angol sractol tudom, hogy (valoszinuleg) Pesti Munkas volt Puskas Ocsi klubja. (Maskent honnan ismerne ezt a nevet?) Ha rosszul tudom, javitson ki valaki! :))

Ez az urseta kemeny terv, egyszer mar az en fejemben is megfordult, mindenutt egy froccsel, de meg az is kivihetetlennek tunt! Kivancsian varom az expedicio beszamolojat! :))