"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

november 12, 2006

Elvegyulunk

Ma fizikailag megint kozelebb kerultunk a szegenyebb indiaiakhoz, mint a legtobb magasabb kasztu, gazdagabb helyi egesz eleteben.

"Mindig az allami buszjaratokon utazunk", ujsagoltuk regebben egy-egy magasabb kasztu ujdonsult ismerosunknek, akik ezt megutkozve hallgattak. Itt a magasabb kaszt jobb hatteret, jobb munkat, tobb penzt jelent: mivel ok ki tudjak fizetni az elso/masodosztalyu legkondis vonatjegyeket es a deluxe maganbuszokat, ezert ezekkel is utaznak. A statusznak megvannak a jegyei, mint otthon a nagyobb auto, amiket itt senki sem lep at. Kulfoldikent nyilvanvaloan gazdagok vagyunk, ezert teljesen erthetetlen szamukra, mit keresunk mi az alsobb osztalyokon. Mostanabban mar nem akarjuk osszezavarni oket, ezert az ilyen beszelgetesekkor az utazasunk reszleteirol inkabb hallgatunk... :))

Pappadakalbol visszafele sokat kellett varni az allami buszra, ezert elfogadtunk egy invitalast, hogy egy kisebb maganbusszal tegyuk meg a fel oras utat vissza Badamiba. Amikor felszalltunk, a busz meg ures volt, de hamar rajottunk, hogy ezek azok a jaratok, amiknek az ajtajabol mindig lognak emberek!

Egy 4 ulessoros alacsony(!) kisbuszt kell elkepzelni, ahol kozepen kicsit tobb hely van ket sor kozott, igy idefer a festobacsi a szepen egy pakkba kotott 3-4 vodor festekkel es egy kanna higitoval, az asszonyok nagyobb batyujai, meg azok meggornyedve, akiknek nem jutott ulohely. Az allohelyeknek egyedul a kisdiakok orulnek, mert igy az ablakok kozeleben lehetnek. A tobbiek, velunk egyutt, a keskeny priccseken szoronganak, ahova egy-egy, meg szabad feltenyernyi helyre a kalauz (vagy inkabb penzszedo es rikkancs) probal utasokat toborozni. A rutinosabbak ezert elobb beneznek a buszba, mielott elfogadnak a hangos invitalast.

Az egyik megalloban egy idos bacsi alkudozott valamit a kalauzzal, majd zorges, duboges hallatszott a tetorol. Biztosan krumpli, gondoltuk. Aztan nehany kilometerrel arebb a bacsi a puszta kozepen, egy tanyanal megallitatta a buszt, majd a szokasos duborges utan egy agyat(!) varazsolt le a tetorol!

Ezek a maganbuszok joval rugalmasabbak, mint az allamiak. Barhol megallnak, ahol az utasok kerik, vagy ha az ut menten epp integeto embereket allnak - idealis azoknak, akik csak nehany kilometert (vagy kevesebbet) utaznak, es a celjukhoz a legkozelebb akarnak leszallni. Viszont cserebe a rugalmassagert, meglehetosen pontatlanok tudnak lenni. Mi is a beigert fel ora helyett 50 perc alatt ertunk be Badamiba.

Nincsenek megjegyzések: