"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, házak, célok, életkorok és változások között haladsz... Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."
(Márai Sándor)



visited 15 states (6.66%)
Create your own visited map of The World or try another Douwe Osinga project

november 15, 2006

Thanjavur

Hosszu, viszontagsagos buszut utan erkeztunk meg Thanjavurba, a Chola birodalom egykori fovarosaba. (A 850-1270 kozott hatalmon levo Chola uralkodocsalad fenykoraban az Indiai felsziget nagy reszet iranyitasa alatt tartotta.)

Faradtak voltunk, a Hotel Valli etterme mar bezart, igy elfogyasztottuk ezen utunk elso smackjet. Eheto volt, bar kicsit nyers, mert fozni kellett volna egy darabig, nemcsak leonteni forro vizzel, es a jol megszokott medvesajt es tabasco szosz is hianyzott belole. Ezeket persze a masala most is helyettesitette (megj: a smacket itt Indiaban szereztuk be).

Szerda reggel sokaig aludtunk. Hotelunk ettermenek konyhaja ismet bezart mar, de azert teat es piritost keszitettek nekunk. Reggeli utan vegigsetaltunk a poros utcacskankon az autoszerelok es gumijavitok kozott,ittunk meg egy teat a kesobb torzshelyunkke valt kifozdeben, utananeztunk mennyiert tudunk majd este netezni, aztan riksaba szalltunk, hogy megnezzuk Thanjavur fo latvanyossagat, a Brihadishwara templomot. Ez is vilagorokseg (minden napra jut egy!).

Amint beleptunk a templomot varfalkent korulvevo kofal hatalmas kapujan, meglattuk utunk elso elefantjat. Szepen kifestve alldogalt egyik labarol a masikra a kapuban, kozben orrmanyat lengette elore-hatra. Nem mertem megserteni bananhejjal, sajnos mar csak az volt nalam, pedig nagyon szivesen felviditottam volna egy kis csemegevel. Ugy tunt rettenetesen unatkozik szegeny... Mint utobb (mikor mar keso volt) kiderult, o a templom elefantja, es azert all a kapuban, hogy orrmanyaval vegye el az adomanyokat!!! Ha en ezt tudtam volna!!!



Figyelmunket az elefant utan a faragvanyok kotottek le. Az 1010-ben Raja Raja altal epittetett templomnak mar a kertkapuja is lenyugozo. A templomudvaron a fotemplomon kivul tobb szentely, oszlopos pavilon all, a kofal kerites arkadjai alatt pedig 250 linganal lehet sorban aldozni.

A fotemplommal szemben egy 6 m hosszu 3 m magas, Nandi bika hever. Ez India egyik legnagyobb Nandi szobra, sulya 25 tonna, erdekessege meg, hogy egy kobol faragtak ki.




A fotemplom mesterien faragott, 66m magas, 13 "emeletes" homokko tornya, (un. vinaman-ja) alatt egy egy granittombol faragott kupola rejtozik.

DSC_6957

Mikozben setaltunk egyik szentelybol a masikba, eleredt az ESO! Thanjavur mar Tamil Nadu allamban talalhato, ahol oktober-november a monszun idoszaka. A templom tobbi reszet hol zuhogo, hol szemerkelo esoben szemleltuk meg. Valtozatossag volt, igy most az esonek is orultunk.


A templomtol atriksaztunk a kiralyi palotahoz, megneztuk a Durbar Hallt, ahol a kiraly audienciat szokott volt tartani, betertunk a Saraswati Mahal konyvtarba, ahol lathattuk a palmalevelekre irt Ramayana-t, tobb XV. szazadi keziratot, stb...
Kozben elallt az eso, ugyhogy a Bell Tower csigalepcsojen felmaszva napsutesben gyonyorkodhettunk a kilatasban.

Nincsenek megjegyzések: